Kmín si můžete vypěstovat na zahradě. Sází se v březnu, prostor si ale musíte připravit už nyní

 Zahrada 
05. prosince 2020 18:22 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kmín je jednou ze základních surovin kuchyně Pixabay
Přestože ho za pár drobných můžete koupit v každém obchodě s potravinami, doma vypěstovaný má vyšší účinek a navíc máte jistotu, že je absolutně bio. A ta vůně!

Kmín je jednou ze základních surovin prakticky na celém starém kontinentu. Je to dvouletá rostlina, kdy v prvním rostlině vytváří jen růžice, rodí teprvne druhý rok. Vyskytuje se však i jako planá rostlina. Pak se jedná o rostlinu víceletou. Používá se hlavně v gastronomii při pečení pečiva, do omáček, polévek i pomazánek. Méně známé jsou však jeho léčivé účinky. Snad všichni ho mají zafixovaný jako lék proti nadýmání, zejména kojenců. Kojící matky jistě ocení jeho vliv na kašel, trávicí ústrojí a křeče. Navíc napomáhá k lepší tvorbě mléka, ve kterém tyto účinné látky předávají maminky svým dětem. Tak proč si nepěstovat kmín za domem.

Prostor

Prostor pro pěstování kmínu, který se sází až v březnu, si musíte připravit už na podzim. Potřebujete slunný prostor, který na podzim zbavíte plevele i kořínků z nich. Na jaře pak budete mít o to méně práce a půda nebude oslabena vyživováním právě plevelů. Přes zimu necháte půdu odpočívat.

Semena kmínu vyséváme na stanoviště v březnu až dubnu, ve sponu 30 x 30 centimetrů.

Půda

Z tohoto pohledu je kmín docela nenáročná rostlina. Může-li si však vybrat, dává přednost půdě propustné s dostatkem humusu. Vynikající jsou také neutrální půdy. V takových umí kmín vytvořit rozsáhlý porost.

Místo

Na zahradě vybírejte místo, kde je hodně světla. Kmín totiž světlo a teplo miluje. Nejvhodnější je místo, které nebudou zakrývat domy, ale ani stromy.

Zálivka

Kořenový systém se vytváří v srpnu, proto dodávejte rostlinám maximální množství vody, aby osivo nezaschlo. V opačném případě se s úrodou rozlučte. Nepomohou ani dodatečné vydatné deště v pozdějším období. Druhý rok zalévejte hlavně v dubnu a květnu. Pozdější zálivka v době květu není vhodná.

Sklizeň

Jak bylo řečeno výše, kmín je rostlina dvouletá. Musíte se tedy smířit s tím, že první rok budete bez sklizně. Rostlina nejprve produkuje pouze lístky. Druhý rok po odkvetení vzniknou malé nažky, které můžete sklízet v červnu a červenci. Čas sběru vám napoví barva nažek. Musí být tmavě hnědá. Sbírají se celé rostliny, které se suší zavěšené nažkami dolů. Po usušení můžete semínka jednoduše vydrolit.

Skladování

Kmín skladujte ve vzduchotěsné skleněné nádobě, kterou umístěte na suché a chladné místo. Kmín chraňte před světlem. Pokud porovnáte doma pěstovaný kmín s tím kupovaným, jeho aroma a chuť vás velmi překvapí. Snad se to ani nedá srovnávat. Chuť a aroma si totiž kmín uchovává v plné intenzitě 6 měsíců. V supermarketech kupujete kmín, který je starší, a proto jeho chuť není tak výrazná. Tak jestli máte volný kousek na zahradě, stačí už jenom zakoupit kvalitní osivo a těšit se na jaro. O léčivých účincích kmínu jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008