I skalky a jezírka je nutné připravit na zimu

 Zahrada 
07. listopadu 2020 13:47 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skalka je třešničkou na dortu vaší okrasné zahrady Depositphotos
Možná se tomu budete divit, ale i skalničky potřebují řádně zazimovat. Všichni máme vžité, že skalničky takovou péči nepotřebují, jsou to přece většinou horské rostliny, které jsou na nevlídné počasí zvyklé. Opak je však pravdou.

Je nutné si uvědomit, že je pěstujete v naprosto odlišných klimatických podmínkách. Proto je tedy musíme na zimu řádně připravit, aby vás na jaře nepřekvapila prázdná místa. Zahubit by je mohly holomrazy a hlavně vlhko. Jak je tedy zazimovat?

Skalka

Listí

Snad největším omylem je domněnka, že nejlépe skalky ochrání listí. To je pro skalničky úhlavní nepřítel. Skalničky, hlavně stálozelené, potřebují světlo a vzduch. Listí je dusí a vlhko pod nimi je nakonec zahubí. V tlejícím listí se navíc vyskytují houby, plíseň a škůdci, které skalničkám vůbec neprospívají a mohou být důvodem uhynutí těch nejkrásnějších rostlin. Listí proto pravidelně sbírejte až do doby, kdy spadne poslední lístek ze stromu. Pokud nejste doma každý den, můžete skalničky ochránit košíčky z drátu nebo proutí. Abyste zabránili vlhku pod skalničkami, můžete pod ně nahrnout trochu mulčovací kůry, štěrku nebo chvojí. Zabráníte tak kontaktu rostliny s vlhkou půdou. V žádném případě nepoužívejte kryt z textilie. Ten nepropouští dost světla, kolik skalničky potřebují.

Sníh

Pořádná sněhová peřina je nejpřirozenější ochranou skalniček před mrazem. Jsou však i takové, které je třeba chránit i před sněhem. Jsou to zejména rostliny s chlupatými a stříbřitými listy, které jsou na vlhko a zimu háklivé. Skalku jednoduše pokryjte chvojím. Nejlepší je jedlové, které opadává mnohem později než třeba smrkové. Nebo je můžete ochránit před sněhem tabulkou skla, kterou podepřete kamínky nebo malými tyčkami. Pozornost věnujte zejména jižnímu cípu skalky. To pečlivě zakryjte chvojím. Rostlinám by totiž mohlo ublížit ostré zimní slunce.

Jezírko

Jste-li majiteli okrasného zahradního jezírka, máte práci navíc. Ale určitě to stojí za to. Jezírko s různými rostlinami a lekníny jsou v zářivém slunci letních dnů pastvou pro oči.

Zařízení

Pozornost věnujeme nejprve veškerému zařízení, které vyjmeme a teprve po řádném vyschnutí jej uložíme. Kohouty necháme otevřené, aby vytekla všechna voda a nezamrzla v potrubí, které by mohla poničit. Hlavní přívod vody však nezapomeňte zavřít.

Čištění dna

Po uložení zařízení se vrhneme na čištění dna. Nejprve je nutné odstranit zaschlé části rostlin na okrajích jezírka. Pak se věnujeme čištění dna, buď pomocí podtlakového vodního vysavače, který spolehlivě odstraní bahno a nečistoty z jezírka, nebo klasicky ručně. Velkým problémem je padající listí. Vodu shnilé listy znečišťují a na jaře způsobují masivní nárůst řas. Proto jezírko od spadaného listí vyčistíme a přes jezírko napneme síť proti padajícímu listí. Když opadne všechno listí, síť sejměte, aby listy do jezírka nevylučovaly živiny.

Vodní rostliny

Pozornost věnujte hlavně leknínům a jiným choulostivým rostlinám. Ty přemístěte do nejhlubšího místa v jezírku, případně je vyjměte a přeneste do sklepa. Jinak většina bahenních rostlin zimu přečká bez úhony. Hluboké nebo rozměrné jezírko nemusíme vypouštět, stačí vyčistit hladinu od spada­ného listí a přikrýt. U starších nádrží, které vypouštíme, rostliny na dně ponecháme, ale vyčerpáme většinu vody a dno přikryjeme pytlovinou. Víte, že i zimní krajinu můžete pozorovat ze zahradního domku? Více čtěte zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008