Eukalyptus můžete pěstovat v paneláku i rodinném domě. Na zahradě ale zmrzne

 Zahrada 
22. listopadu 2020 12:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Větvičky eukalyptu dobře zakoření ve váze s vodou Depositphotos
Eukalyptus vypadá velmi dekorativně, krásně voní a pomůže vám při různých virózách a nachlazení. Výhodou je, že si tuto rostlinu můžete vypěstovat v paneláku i domě, dokonce i na zahradě. Musíte ale dodržet několik zásad.

Pokud často trpíte na respirační onemocnění, přijde vám eukalyptus neboli blahovičník vhod. Pokud jej pěstujete v bytě, příjemně vám osvěží vzduch a bude se vám lépe dýchat. Aby se ale eukalyptu v našich podmínkách dařilo, musíte dodržet několik věcí. Pěstování této rostliny totiž není vůbec snadné. Když jí ale naopak dopřejete vhodné podmínky, dožije se mnoha let.

V zahradě jen jako letnička

V přírodě je eukalyptus obrovský, v domovské Austrálii dosahují tyto stromy výšky 80 až 100 metrů, takže jde o jednu z nejvyšších dřevin na světě. Pokud ji chcete pěstovat venku na zahradě, najděte rostlině teplé a chráněné místo s dostatkem světla. A pečlivě ji zalévejte. Počítejte ale s tím, že u nás lze venku eukalyptus pěstovat jen jako letničku. Mrazy v zimě nepřežije. Lepší je proto pěstovat rostlinu doma a ven ji přenášet jen během léta. V říjnu je vhodné přemístit eukalypty do zimoviště, kde by měla být teplota 10 až 13 stupňů Celsia. Zpět na zahradu můžete blahovičník dát až v polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Pěstování v bytě

I když vám eukalyptus pěstovaný v bytě nevyroste do takových rozměrů jako v Austrálii, i tak je třeba rostlině vyčlenit dostatek prostoru. Pokud si například pořídíte metr vysokou rostlinu, v dalším vegetačním období bude mít až dvojnásobek.

Eukalyptus vyžaduje co největší množství rozptýleného světla. Přímé sluneční záření mu ale škodí. Nejlépe prospívá u oken orientovaných východním či západním směrem. Na nedostatek denního světla reaguje rostlina vytahováním. Vznikají dlouhé, slabé a řídce olistěné výhony.

Vydatnou zálivku musíte zajistit především v době vegetace, tedy v létě. Naopak v zimním období zálivku omezte s ohledem na teplotu zimoviště. Zemina by nikdy neměla přeschnout. Zároveň by rostlina neměla být dlouhodobě přemokřená. Vyhnout byste se měli stanovištím s příliš suchým vzduchem.

Mohutnost korigujte řezem

Rostlina sice ráda mohutní, ale její velikost i tvar můžete snadno korigovat řezem. Řez lze provádět prakticky kdykoliv během roku.

Na jaře je dobré eukalyptus přesadit do nové půdy. Použijte třeba směs květinářské zeminy s jemnou rašelinou. Při přesazování opatrně zakraťte kořeny, abyste omezili bujný růst rostliny. Nikdy nevysazujte rostlinu do menšího květináče, než je ten o průměru 20 až 25 cm.

Jak poznáte, že se rostlině nedaří

Podobně jako u jiných rostlin i u blahovičníku poznáte poměrně snadno, že se jí nedaří. Když například začnou eukalyptu hnědnout či opadávat listy, je to známka toho, že je rostlina na tmavém místě a že ji málo zaléváte.

U špatně opečovávaných rostlin nebo umístěných na nevhodném stanovišti, je také vyšší riziko napadení škůdci. Eukalyptus rády napadají například svilušky. Jakmile tyto škůdce na spodní straně listů objevíte, hned rostlinu izolujte, ať vám svilušky nenapadnou i další zeleň. Pak rostlinu ošetřete přípravkem na roztoče. O tom, že eukalyptus můžete použít i jako ochranu před náletem vos, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod