Nevylévejte vodu z brambor, perfektně vyleští vaše příbory

 Ostatní 
05. listopadu 2020 13:58 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barviva z potravin často mění jejich vzhled Depositphotos
Možná jste si všimli, že vaše příbory s postupem měsíců a let ztrácí na svém původním lesku. Není to tím, že je špatně umýváte, ani není na vině nekvalitní materiál. Podílejí se na tom různá barviva, která jsou obsažena v potravinách, ať už přírodního či chemického původu.

Proto není špatné se tomuto nádobí jednou za čas více věnovat a vrátit mu jeho původní vzhled.

Kouzelník jménem bramborový škrob

Jedním z vyzkoušených receptů pro navrácení lesku je příbory dát do vody od scezených brambor a znovu ji přivést k varu. Mělo by stačit přibližně 10 minut. Poté příbory opláchněte čistou vodou a osušte. Škrob obsažený v bramborách zbavuje nerez matného povrchu a navrací lesk.

Vařila myšička alobal

Druhý prověřený způsob je podobný a stejně jednoduchý jako v případě vody z brambor. Příbory se totiž opět povaří, ale tentokrát s kousky alobalu a lžící jedlé sody. Po vytažení z vodní lázně a okapání zbývá příbory už jen přeleštit kuchyňskou utěrkou.

Kyseliny příborům nesvědčí

O příbory byste se měli starat průběžně. Ideálně by se měly umýt ihned po použití. Kyseliny obsažné v hořčici, zálivkách, marinádách či ovoci mohou časem na příborech zanechat již neodstranitelné skvrny. Ohrožená jsou také ostří nožů, kterým kyselé zbytky jídel nesvědčí dvojnásob.

Ideální je okamžité usušení

I když jsou příbory označovány jako nerezové, častý styk s potravinovými kyselinami, nebo i agresivní přípravky v myčkách nádobí, mohou nádobí časem nepříjemně změnit. Takže pokud nechcete nádobí umýt ihned po jídle, příbory alespoň zběžně opláchněte vodou.

Příborům také prospívá, když je po mytí v ruce osušíte utěrkou. Máte-li myčku, je vhodné ji po skončení mycího cyklu otevřít, jelikož kondenzující pára nesvědčí jak příborům, tak ani ostatnímu nádobí. Čtěte také: Peroxid vodíku nemusí sloužit pouze k čištění ran. Vybělí i prádlo a zlikviduje plísně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008