Čištění látkových rolet. Zvládnete to hravě i sami

 Dům 
08. listopadu 2020 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rolety alespoň jednou za rok vyčistěte Depositphotos
Látkové rolety se těší velké oblibě, vypadají dobře a jejich údržba není nijak složitá. Přesto je třeba počítat s tím, že nějaký čas jejich údržbě budete muset věnovat. A to nejen samotné látce, ale navíjecímu mechanismu rolety.

Látku rolety je třeba udržovat v čistotě nejen z estetického hlediska, ale i ryze praktického - zašpiněná látka totiž může mít špatný vliv na odvíjení rolety. Pokud špína není velká, tak obvykle není třeba odstraňovat látku z mechanismu rolety. Roletu je lépe čistit přímo na křídle okna nebo zdi, tím si ušetříte práci s opětovnou montáží a navíjením rolety.

A jak často je dobré látkové rolety čistit? To je hodně individuální, záleží na tom, zda jsou v prašném prostředí, nebo naopak. A roli hraje nejen prach, ale i celkové znečištění rolet. Pokud je například máte v kuchyni poblíž varné desky, mohou se na roletě vytvářet poměrně často mastné fleky. Naopak v ložnici látkové rolety obvykle tolik zabrat nedostanou. Obecně se ale dá říct, že alespoň jednou za rok byste se roletám měli podívat na zoubek.

Na pračku zapomeňte

Ve většině případů se látkové rolety vyrábějí z materiálu, který se nesmí prát. Existují však světlé výjimky. Než se tedy do očisty pustíte, dobře si ověřte, z jakého materiálu jsou právě vaše rolety, ať je nezničíte. Vždy totiž musíte přizpůsobit proces čištění materiálu, ze kterého je roleta vyrobena.

Pokud jsou rolety jen zaprášené, bude stačit, když je vysajete. Vysavač ovšem nastavte na co nejnižší sací stupeň. Použít můžete také suchý, nebo v případě větších znečištění vlhký hadřík například z mikrovlákna. Rolety nechejte stažené, dokud neuschnou.

Na fleky se hodí i guma

Pokud očištění vlhkým hadříkem nestačí, můžete se pokusit ostranit menší fleky také obyčejnou mazací gumou. V případě většího znečištění (například mastných fleků) se už ale obvykle neobejdete bez jemného čisticího prostředku. Vždy ale vyzkoušejte reakci látky na přípravek na skrytém místě, ať nenapácháte více škody než užitku. Ideálně třeba v místě, kde je tkanina připevněna k navíjecímu mechanismu. Pokud se po uschnutí neobjeví na látce žádné skvrny, můžete přípravek použít i na viditelné části rolety. Opět ale dbejte na to, aby roleta po čištění dobře vyschla, fleky od plísní už totiž neodstraníte.

Navíjecí mechanismus

Pokud máte doma látkové rolety nezapomeňte ani na navíjecí mechanismus. Není nutné jej nijak promazávat. Nejlepší údržba spočívá v častém stahování a vytahování rolet. Díky každodennímu používání se v navíjecím mechanismu nebude udržovat prach a zabráníte tím i případným deformacím látky. O tom, jak pečovat o žaluzie, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod