Možností vytápění je několik a je třeba zvážit všechna pro a proti

 Dům 
11. listopadu 2020 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jedině v teplém domě vám bude dobře Depositphotos
Ať už bydlíte kdekoliv, bude vám tam dobře jen tehdy, pokud vám bude teplo. Každý způsob vytápění má svá plus i minus a než se pro něco definitivně rozhodnete, je dobré zvážit několik věcí. Jiný typ vytápění se hodí do maringotky, jiný do domu či bytu.

Obzvláště v zimě je teplo v příbytku základ. Někdo žije v bytě, někdo v domě, na chatě, v hausbótu či třeba v maringotce. Po teple ale touží každý. Právě typ bydlení hraje velkou roli. Ne vždy je například váš domov napojen na inženýrské sítě, ne každý objekt má zase třeba komín. To vše musíte při výběru vhodného typu vytápění vzít v potaz. Pro každý způsob bydlení se ale najde vhodné řešení.

Krbová kamna

Rozdíl mezi kamny a krbovými kamny je v možnosti sledovat plameny. Krbová kamna mají prosklená dvířka, kdežto kamna je nemají. Jsou samostatně stojící. Topte v nich výhradně dřevěnými briketami nebo ekobriketami. Uhlí moc vhodné palivo není – může se totiž stát, že se v kamnech vytvoří tak vysoký žár, že se propálí a zničí. Pokud se rozhodnete pro krbová kamna, je vhodné do místnosti, kde budou stát, umístit požární čidlo.

Ideální využití krbových kamen je na chalupě, stavbě, ale také v domech jako doplněk k ústřednímu topení. Cenový rozdíl krbových kamen se odráží v kvalitě. Levnější verze krbových kamen mají méně kvalitní vnitřní úpravu, což snižuje jejich životnost. U dražších typů je díky kvalitnější úpravě životnost delší.

Jaké existují typy krbových kamen

  • Kamna s obyčejným spalováním – je to v podstatě ta levnější verze kamen, která využije max. 50-60 % energie na teplo, zbytek „vyletí komínem“.
  • Kamna s terciálním spalováním – tato ekonomická i ekologická varianta dokáže využít 76-90 % energie. Vaše investice se vrátí vám i přírodě.
  • Teplovzdušná kamna – díky cirkulaci vzduchu kamna nasávají studený vzduch, ohřejí jej a teplý ho vyfukují zpět do místnosti. Rychleji tak vytopí místnost.
  • Sálavá kamna – jakmile zatopíte, tělo kamen se rozpálí a sálá teplo kolem sebe.
  • Kamna s nuceným oběhem vzduchu – zabudovaný ventilátor rozvádí horký vzduch po domě. Potřebujete jen teplovzdušně zaizolované potrubí, tvarovky, sběrače s filtry a ideálně odborníka, který vše sestaví.

Krbová vložka

Její instalace je již složitější. Krbová vložka je zabudovaná a obestavěná speciálním materiálem, který pohlcuje dilataci, tj. roztažnost způsobenou výkyvy teplot v těsném okolí krbové vložky. Takže pozor, obyčejné ytongy by vám změnou teplot popraskaly. Tepelně izolační stavební desky lepte výhradně speciálním žárovým lepidlem a ideálně jím desky i natáhněte. V krbové vložce topte výhradně dřevem, dřevěnými briketami nebo ekobriketami.

Krbovou vložkou vytopíte s přehledem dům, byt i chatu, a to především díky možnostem rozvodu tepla (platí i pro krbová kamna).

  • Teplovzdušný rozvod - díky cirkulaci vzduchu vložka i kamna nasávají studený vzduch, ohřejí jej a posílají dál po domě. Potřebujete jen teplovzdušně zaizolované potrubí, tvarovky, sběrače s filtry a ideálně odborníka, který vše sestaví.
  • Teplovodní rozvod – v kamnech i krbové vložce jsou v plášti nad ohništěm naistalovány tepelné výměníky, které posílají teplou vodu buď do radiátorového systému, nebo za určitých podmínek do podlahového topení.

Plynový kotel

Než se rozhodnete pro tuto variantu vytápění, zjistěte si zasíťování. Bez plynové přípojky to nejde. Zastaralá technologie plynových kotlů se dnes nahrazuje kondenzačními kotli, které mají energetickou účinnost 105 %. A to díky speciálnímu výměníku, který sbírá teplo i ze spalin. Navíc na kotel můžete získat dotaci. O tom, jaké další dotace vám pomohou s opravu domu či bytu, jsme psali zde.

Plynový kotel umístěte do technické místnosti, sklepa, koupelny či kuchyně, zkrátka tam, kde je plynová přípojka a komín. Napojení plynového kotle na ústřední topení vám zajistí bezproblémové vytopení celého domu, bytu a ohřev vody.

Přímotopy

Je to ryze lokální topidlo, které potřebuje pouze elektrickou zásuvku na 220 V. Vyberte si typ přímotopu podle potřeby a velikosti místnosti. Využívat je můžete jak na občasné, tak nepřetržité vytápění. Přímotopy se vyrábějí ve třech variantách:

  • sálavé
  • teplovzdušné
  • teplovzdušné s nuceným oběhem

V koupelnách a na terasách můžete využít infrazářič se sálavým teplem. Na stavby je naopak ideální plynový stavební teplomet uzpůsobený na prašné prostředí, který je horkovzdušný.

Instalaci nechejte na odbornících

Ať už zvolíte jakýkoliv typ vytápění, vždy je lepší svěřit instalaci do ruku autorizované firmy a zároveň dodržovat pravidelné revize komínu. Získáte nejen jistotu, že vše bude fungovat, jak má, ale také dostanete záruku a pojistné plnění od pojišťovny. Protože bez autorizované instalace a revize komínu vám žádná pojišťovna v případě pojistné události nevyplatí ani korunu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008