Tupé struhadlo nemusíte vyhodit, dá se nabrousit pomocí hřebíku, alobalu nebo smirku

Každý kuchař ocení struhadlo ve své kuchyni
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
16. listopadu 2020 14:59 / Pixabay
  1   0
Nastrouhat zeleninu, ořechy nebo sýry na tupém struhadle, je velmi namáhavé, ale i časově náročné. Při takové práci se snadno poraníte. Vyzkoušejte několik triků pro broušení struhadla a strouhání půjde zase jako po másle.

Kovové struhadlo nechybí snad v žádné domácnosti. Používají se struhadla z tenkého plechu, skleněné nebo plastové nástroje. Struhadla z kovu se dají znovu nabrousit, stačí vám k tomu jen obyčejné věci, které najdete ve vaší domácnosti. 

Delší životnost struhadla

Struhadla z plechu vybírejte ze silného, odolného materiálu, levná struhadla se levně opotřebují, tupí se téměř okamžitě a v krátké době rezaví. Kvalitní výrobek můžete však zničit, pokud s ním špatně zacházíte. Struhadlo musíte ihned po použití opláchnout a osušit. Díky tomu na něm nezaschnout zbytky jídla, které by se musely odmáčet nebo čistit.

Kovovému struhadlu nesvědčí dlouhý pobyt ve vodě ani drhnutí drátěnkou. Struhadlo by se nemělo mýt v myčce, horká voda, vysoké teploty při sušení a silné mycí prostředky velmi rychle zdevastují ostří na struhadle, ale stejně trpí škrabky nebo nože. Na odstranění odolných nečistot je jednoduchý recept. Stačí struhadlo namočit do teplé vody s přídavkem jedlé sody. V této lázni nechejte struhadlo pár minut, pak ho opláchněte pod teplou vodou a osušte.

Narovnat, naostřit

Máte více možností, jak vaše struhadlo znovu nabrousit. S trochou trpělivosti naostříte jednotlivé břity pomocí hřebíku a kladívka. Vyberte si hřebík, který vám pasuje do otvorů na struhadle. Protahujte špičku hřebíku každým otvorem, případně ji jemně poklepejte kladívkem. Kov struhadla se pod hřebíkem vyrovná a vytáhne. Chce to trochu trpělivosti. Podobným způsobem můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem. Projeďte pilníkem jednotlivé otvory a doostřete břity.

Jedním tahem

Když se rozhodnete nabrousit všechna ostří najednou, docílíte dobrého výsledku. K tomu se hodí smirkový papír. Vyberte si papír s větší zrnitostí a přejíždějte jím ve směru strouhání po ztupeném ostří. Bude vám stačit jen několik tahů a struhadlo bude ostřejší. Nemáte-li smirkový papír, vystačíte si s kuličkou alobalu. Zmuchlejte kousek alobalu a přejíždějte po ostří struhadla. Alobal je výborný na ostření nůžek, čištění i žehlení.

Jak udělat ze starého struhadla nové

Tupé a v kuchyni nepoužitelné struhadlo najde ale využití jinde. Využijte vaši fantazii a přetvořte staré struhadlo na originální držák na šperky, ve kterém budete mít naušnice a řetízky vždy po ruce. Nepotřebné struhadlo poslouží jako základ květinové dekorace, bude dobře držet dlouhé stonky rostlin a zamaskuje nevzhledný základ vazby. Dále čtěte: Vyrobte si originální stojan na šperky. Stačit vám bude zrezivělá kuchyňská pomůcka.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dívejte se pořádně pod nohy. Uvidíte ta nejkrásnější schodiště na světě

Věda & Vesmír

Co přesně se stalo po velkém třesku? Vědci provedli ve výzkumné laboratoři nové měření jaderné reakce

Bydlení

Nepříjemný zápach péřové přikrývky může narušit kvalitu spánku. Zbavit se ho někdy není vůbec...