Vánoční pečení. Důležité je naplánování i správné uchování cukroví

 Ostatní 
26. listopadu 2020 10:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už zanedlouho se v domácnostech rozvoní vůně cukroví a koření Pixabay
Vůně perníčků, lineckého, praciček i typického vánočního koření se bude již brzy linout nejednou domácností. Kdy však začít, jak si vše správně rozvrhnout, abyste vše stihli a nezbláznili se z toho? Poradíme vám.

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Spousta hospodyněk to bere doslova, a tak již od listopadu začínají důkladně smýčit všechny kouty v domě, shání dárky a především pečou cukroví, aby měly čím uctit své příbuzné a hosty. Bohužel, pro spoustu z nich se tak vánoční svátky stávají obdobím stresu a shonu. Abyste se mu vyhnuli alespoň v té kuchyni, přinášíme vám pár tipů, jak si naplánovat včas vánoční pečení i jak uchovat cukroví, aby vám co nejdéle vydrželo.

Důležitý je seznam

Ještě než se pustíte do pečení, sepište si seznam cukroví, které chcete péct. Díky tomu zjistíte, kolik mouky, ořechů i dalších surovin budete v průměru potřebovat i jaké pomůcky k tomu bude nutné dokoupit. Buďte opatrní co do výběru druhů. Nemusíte péct třicet, abyste triumfli sousedku. Klidně si udělejte pár nejoblíbenějších, jeden druh nový a zbytek si můžete klidně koupit. Nejde o to se na Vánoce uhnat, ale užít si je. U pečení je třeba šetřit s časem, co nejvíce to půjde, a plynule přecházet z jednoho kroku na druhý. Vyválení těsta trvá dle náročnosti průměrně půl hodiny. 

Kdy začít? 

S pečením je vhodné začít v době prvního adventu. Díky tomu nebudete muset dělat vše na poslední chvíli. A i vy budete více v klidu. Začněte s perníčky a zázvorkami. Jde o druh cukroví, které potřebuje určitý čas na změknutí. Samozřejmě, že existují i recepty na perníky, které jsou měkké hned, ale uvidíte, že ty "odleželé" jsou mnohem chutnější. Pokud vám záleží na vašem zdraví, zkuste upéct cukroví z jiné než bílé mouky, například dýňové. Více jsme psali zde.

Pečení týden po týdnu  

O druhém adventním týdnu už se můžete vrhnout na další druhy suchého cukroví. Tedy takového, které nepotřebuje náplně. Upečte si vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké, které potřebují delší čas na provlhnutí, aby se pak rozplývaly v ústech. Třetí adventní týden se vrhněte na ořechové, kakaové a kokosové cukroví. Nic z toho zatím neplňte. Veškeré náplně si nechejte až týden před Štědrým dnem, stejně jako pečení z bílků, jako jsou rakvičky, laskonky nebo pusinky. Těsně před Štědrým dnem je čas na rolády či vánočky a nepečené cukroví. 

Jak cukroví uchovat 

Aby cukroví správně zvláčnělo, dejte jej do prodyšné, nejlépe papírové krabice. Tu vystelte ubrousky či alobalem. Cukroví pak skladuje v chladnější místnosti, například ve spíži, případně na balkoně. V žádném případě nedávejte cukroví do lednice, kde by se akorát vysušilo. Sledujte počasí. Jakmile přijde teplejší počasí nebo déšť, dejte krabici cukroví někam, kde na ně nepůjde přílišná vlhkost. Jinak se rozmočí. To samé platí i v případě silných mrazů. Naopak sněhové cukroví ale nenechte navlhnout, raději ho skladujte na chladném a suchém místě v papírovém sáčku nebo ve skleněné uzavíratelné nádobě. Nepečené cukroví uchováváme v lednici, a to v uzavřených krabičkách, aby nenačichlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008