I v lednu je na zahradě práce, péči potřebují dřeviny. Ochraňte kůru před škůdci a omlaďte stromy

 Zahrada 
04. ledna 2021 09:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nastává čas prořezu stromů Depositphotos
I když to možná některé překvapí, také v zimě zahrada potřebuje občasnou péči. A to i přesto, že na některých místech leží sněhová peřina, kterou lze naopak využít jako formu závlahy.

Zaměřte se především na dřeviny, které vaši pozornost potřebují momentálně nejvíce.

Ochraňte kůru před škůdci

Pokud máte na zahradě stromy, je leden ideální dobou na ošetření jejich kůry. Ovocné stromy byste totiž měli zbavit takzvané borky, neboli kůry, pod níž se rády ukrývají různí škůdci nebo výtrusy hub. Na její odstranění existují speciální škrabky, které tuto práci usnadní.

Omlaďte stromy

Začněte si také připravovat rouby ovocných stromů na jaro. Nařezané rouby by neměly do jara vyschnout, ale ani začít rašit. Ideální je také ovocným stromů ulehčit od suchých a nevhodných větví, aby se mohly ozdravit a v plné síle začít růst. Jejich kmeny pak obalte netkanou textilií, aby je neponičil mráz.

Tkaninou překryjte také ovocné keře, jako je například rybíz. Ptáci totiž při hledání potravy často rádi vyklovávají jejich pupeny. Zabráníte tomu jednak jejich zakrytím, ale také umístěním krmítka do zahrady, kterým opeřencům zajistíte dostatek krmení. Jednoduché krmítko můžete vyrobit například podle našeho návodu zde.

Když napadl sníh

Jestli jste měli to štěstí a pokryla vaši zahradu bílá peřina, využijte ji k zajištění dostatečné závlahy pro kořeny stromů. Zejména z jehličnanů sníh opatrně setřepejte, aby jim nepolámal větve, a nahrňte jej ke kmenům dřevin. A rozhodně k nim směřujte i sníh odmetený z chodníčků a stezek kolem domu.

Rostliny, které jste nechali i přes zimu na záhonech, opakovaně překryjte chvojím, aby neumrzly. Pokud naopak dochází k oblevě, pokrývku odstraňte, aby se podloží nezapařilo a nezačalo plesnivět a hnít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008