Problémové chování psů lze někdy odstranit i jídlem

 Mazlíčci 
08. ledna 2021 08:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní strava ovlivňuje nejenom zdraví psa, ale také jeho chování Pixabay
Aby pes dobře prospíval, potřebuje kvalitní stravu. Ale věděli jste, že jídlem můžete ovlivnit také chování vašeho čtyřnohého mazlíka?

Existuje speciální obor etologie, který se zabývá chováním živočichů, ať už se jedná o vzorce chování vrozené, nebo naučené. Samozřejmě, že některé problematické chování mají psi prostě vrozené, ale velmi často za něj mohou majitelé sami. Etologové se také zamýšleli nad tím, jak chování psů ovlivňuje jejich strava. A přišli na to, že někdy velmi často může za nezvladatelným chováním psa v první řadě výživa i doba, kdy dáváte psovi jeho jídlo. Jak to spolu tedy souvisí? 

Kdo je tady vlastně pánem? 

Pokud se váš pes chová příliš dominantně, velmi pravděpodobně za to může špatné načasování jeho stravy. Nedávejte mu proto jídlo jako první, ale vždy až ve chvíli, kdy se najíte vy sami. Tím, že budete jíst jako první, mu jasně dáte najevo, že máte nejvyšší postavení ve vaší smečce a tudíž že jste to vy, kdo se dostane k těm nejlepším kusům jídla.  

Věční uprchlíci 

Kdo má doma nekastrovaného psího pána, ten možná nejednou zažil den, kdy mu jeho záletník utekl za harájící fenkou. A jsou i tací hafani, kteří dokáží kvůli svému pudu překonat opravdu vysoký plot. Zabránit tomu bývá někdy pořádný oříšek, nicméně podle některých výzkumů tomu lze zamezit pomocí jídla. Jak? Jednoduše malému uprchlíkovi předkládejte krmení v krátkých intervalech. Ty mu postupně prodlužujte až do chvíle, kdy dostane dvě dávky denně. Kromě toho buďte také co nejčastěji v kontaktu se svým psem a v neposlední řadě mu dopřejte i možnost uvolnit nahromaděnou energii dlouhými procházkami.

Neklidný

Je-li váš pes v poslední době neklidný, často se ohryzává nebo si dře tlapkou oči a nos, je dost pravděpodobné, že je alergický na nějaké jídlo či složku v potravě. Proto zkuste vyměnit značku stravy nebo postupně vylučovat některé její části, abyste zjistili, co konkrétně mu vadí. Jaké další příznaky se projevují u alergie na jídlo, jsme psali zde

Žádné půsty

Jsou chovatelé, kteří uplaťnují heslo "nažrat se a hladovět" a nechávají psy jednou týdně schválně bez stravy. To je však naprosto špatně. Při jednodenním půstu totiž klesá hladina cukru v krvi a ten pak může být zcela bezdůvodně podrážděný a chová se nestandardně. Uvědomte si, že psi mají poměrně rychlý metabolismus, a tak trpí nejenom při jednodení hladovce, ale i při krmení jednou denně.   

Když si brání jídlo

Pes, který má nedostatek stravy, si pak velmi často sám brání jakékoliv další jídlo. Proto, pokud se váš pes chová tímto způsobem, zvyšte mu dávky jídla nebo mu zmeňte značku. Spokojený pes, který má optimální a především nutričně vhodnou stravu, má menší potřebu chránit si svou kořist. 

Období růstového spurtu  

Štěně okolo sedmého měsíce prochází rychlým růstovým obdobím. V tu dobu mu obvykle nestačí dvě dávky jídla denně, ale potřebuje jednu navíc. Proto v tomto období opravdu dobře vybírejte kvalitní krmivo, které bude také nutričně opravdu hodně vyvážené. Takže pokud se váš čtyřnohý puberťák chová v poslední době neobvykle, alespoň víte, že za těmito problémy může být hlad. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod