První pomoc při přelití rostliny

 Dům 
12. ledna 2021 17:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žloutnutí listů může být jeden z příznaků přelité rostliny Depositphotos
Pečujete o své pokojovky s láskou a pravidelně je také zaléváte, nicméně se může každému stát, že je přelije. Je možné rostliny ještě vůbec zachránit? Je. Poradíme vám, co dělat.

Aby pokojovky prospívaly, potřebují k tomu vytvořit specifické podmínky. A to dostatek světla, živin a přiměřené množství vody. Občas se i tomu nejzkušenějšímu pěstiteli stane, že špatně odhadne její množství a dopřeje rostlině více, než sama snese. Přelité pokojovky jsou pak kvůli tomu oslabené a ztrácejí tak schopnost dostatečně odolávat nejrůznějším škůdcům a chorobám. Proto je potřeba takovou situaci co nejrychleji zachránit. 

Jak poznat přelitou rostlinu

Přelitou rostlinu lze poznat někdy těžko. Půda na povrchu může být suchá, nicméně uvnitř květináče i pod ním může být doslova potopa. Proto, pokud máte možnost, květinu nadzvedněte z květináče a přesvědčte se, že dole nestojí voda. Dále je také dobře květináč potěžkat před tím, než rostlinu zalijete. Je-li lehký, je čas na zálivku. V opačném případě raději vyčkejte den či dva. Uvnitř půdy může být ještě vody dostatek, aniž byste to na první pohled poznali. Kromě váhy květináče se velmi často přelité rostlině stává, že jí žloutnou listy. Bohužel, většina pěstitelů si myslí, že to je právě důsledek nedostatečné zálivky, a tak rostlinu znovu zalijí. A ta pak hyne. 

Kolik vody je dostatek?

Pokud si nejste jisti, kolik vody vůbec rostlina potřebuje, řiďte se jednoduchými pravidly. V zimě jsou rostliny méně aktivní, nepřirůstají, tudíž méně vody vypařují, a tím pádem i spotřebují. Toto pravidlo obzvláště platí pro mediteránní a subtropické rostliny, které je potřeba přes zimu uložit na světlé a chladné místo. Ideální prevencí proti přelití je použití propustného substrátu a drenáže na dno nádoby. 

První pomoc

První pomocí při přelití rostliny je její přesun do teplejší místnosti nebo na slunné a dobře větrané místo. Díky tomu se přebytečná voda rychleji odpaří. Do té doby rostlinu méně zalévejte, stačí jí pouze rosit listy. Pokud už květině žloutnou listy, v takovém případě neváhejte a ihned ji přesaďte bez ohledu na to, zda je jaro nebo zima. Vyjměte ji z květináče, odstraňte hlavně co nejvíce přemokřené zeminy a nechejte ji přes noc na místě bez průvanu a v teple. Nový květináč nejprve vydezinfikujte, vysušte, a teprve poté nasypejte nový substrát a zasaďte pokojovku. Předtím ji ještě zkontrolujte, zda ji už nenapadli škůdci. Pokud ano, zbavíte se jich radami, které jsme psali zde. A hlavně opatrně se zálivkou. Rostlinu raději mírně navlhčete a nezapomeňte také na drenáž. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod