Zima je sice v plném proudu, i tak se ale blíží čas výsevu letniček

 Zahrada 
10. ledna 2021 10:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sazenice lze vypěstovata i doma za oknem Pixabay
I když může za okny sněžit či mrznout, zahrádkáři by už měli začít přemýšlet o nové sezoně. Například některé letničky je dobré vysadit už v únoru.

Kdo si chce předpěstovat letničky s ranými termíny výsevu, měl by tak začít už v únoru. Existuje totiž několik rostlin, které mají poměrně dlouhou dobu vývoje. A právě u těchto druhů letniček je vhodné provést výsev již v únoru. Díky tomu budete mít v květnu už silné sazenice, které budete moci přesadit do venkovních truhlíků nebo rovnou na záhon.

Raný výsev letniček je možný ve vnitřních vytápěných prostorách, pokud tedy máte dostatek místa na okenním parapetu, můžete se směle pustit do sázení. 

Výběr květin, kterým únorový výsev prospěje, je více než dost. Z široké nabídky si tak určitě vybere každý. A které letničky tedy můžete vysadit?

  • lobelku drobnou (Lobelia erinus)
  • šalvěj zářivou (Salvia splendens)
  • nestařec mexický (Ageratum houstonianum)
  • petunie (Petunia x hybrida)
  • begónii stálekvetoucí (Begonia semperflorens)
  • muškáty (Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum)
  • hledíky (Antirrhinum majus)
  • hvozdíky (Dianthus)
  • verbeny neboli sporýše (Verbena)
  • aksamitníky neboli afrikány (Tagetes)
  • lichořeřišnici (Tropaeolum)

Úspora peněz

Hodně lidí si zvyklo kupovat letničky až na začátku léta už jako vzrostlé sazenice. Jenže pokud jich pořizujete více, značně se vám to prodraží. Ekonomičtější je dát pár korun za semínka a rostlinky si vypěstujete sami. Není to tak složité, jak se zdá. Získáte tak za zlomek ceny podstatně více rostlinek. V jednom sáčku najdete desítky i stovky semínek a za jeho cenu mnohdy nepořídíte ani jednu sazenici téže rostliny. Finanční úspora je tak opravdu obrovská.

Do truhlíků i do misek

Semínka můžete vysévat do truhlíků nebo výsevních misek. K dostání jsou také nejrůznější typy sadbovačů, které lze sehnat v rozličných velikostech. Existuje například sadbovač s rozložitelnými rašelinovými kelímky nebo s otvory pro umístění jiffů. V některých sadbovačích je zase již předpřipravené pěstební médium, například v podobě kostek z čedičové vaty.

Obecně se dá říct, že semínka potřebují při klíčení zvýšenou vlhkost. Pokud máte doma spíše suchý vzduch, můžete si pořídit domácí minipařeniště nebo miniskleníčky s ventilací.

Vhodné podmínky

Semínka vysejte do jemně přesátého, vydezinfikovaného substrátu. Klíčení můžete podpořit umístěním výsevů na radiátory. Jakmile ale semínka vyklíčí, dejte je co nejblíže k oknu, aby se sazeničky nevytahovaly. Obvykle sazeničkám vyhovuje teplota od 15 do 20 °C a vzdušná vlhkost přibližně 50 %.

Co se týká zálivky, substrát nesmí být přemokřený, ale ani suchý. Dávejte na to opravdu pozor. A samozřejmě, že sazeničkám dopřejte dostatek světla. Pokud pěstujete sazeničky na výsevní misce, nezapomeňte je přepíchat do samostatných kelímků, jakmile trochu zesílí. Většinu předpěstovávaných rostlin můžete na venkovní stanoviště vysadit od poloviny května po „zmrzlých“. Záleží ale samozřejmě na aktuálním počasí.

Tip: Větším semínkům pomůže ke klíčení, když je na pár hodin až dní před výsevem namočíte do vody, kterou ale pravidelně vyměňujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod