Tvrdá voda způsobuje řadu potíží, navíc velmi dráždí atopiky. Zbavte se jí

 Dům 
18. ledna 2021 10:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejvíce trpí vodním kamenem pračky a myčky Depositpotos
Tvrdá voda v domácnosti vás dokáže potrápit. Negativně ovlivňuje životnost a účinnost domácích spotřebičů. Jak zjistit, že máte doma tvrdou vodu a jak si s tím poradit. Voda je sice průzračně čistá, kromě samotných molekul v ní však najdete spoustu dalších látek.

Za tvrdost vody jsou odpovědné ionty vápníku, hořčíku, které se vyluhují do vody, když prostupují půdou.

Atopická dermatitida a tvrdá voda

Obecně na kůži neblaze působí vnější faktory - mýdla, detergenty, roztoči, ale také tvrdá voda. Tyto faktory prokazatelně poškozují bariérovou funkci kůže. Dále pak vnitřní faktory - strava, nejrůznější infekce, ale i stres a později změny hormonální. Ne všechno můžeme ovlivnit, tvrdé vody se ale můžeme zbavit poměrně snadno.

Tvrdá voda má negativní dopady nejen na naši pokožku, ale i na naše vlasy, které vysušuje. 

Tvrdá voda a vodní kámen

Tvorba vodního kamene ve varné konvici, pračce, bojleru, kotli v topení a potrubích je způsobena tvrdou vodou a přináší sebou řadu potíží.

Měkká voda se mění na tvrdou

Dešťová voda, která dopadá na zem je voda měkká s nízkým obsahem minerálních látek. Jak prosakuje terénem do hlubších vrstev, dostávají se do ní látky, které způsobují její tvrdost. Jsou to vápenaté a hořečnaté kationty. Ty pak způsobují nepříjemnosti při užití v domácnosti. Z praxe hlavně vodní kámen v pračce, rychlovarné konvici a snížení účinnosti mýdla a pracích prostředků. Vodní kámen, který pozorujete na kuchyňském nádobí a sanitárním vybavení, je vlastně teplem vysrážený uhličitan vápenatý.

Máte doma vodu tvrdou či měkkou?

Tvrdost vody vám odhalí indikační papírky, které jsou běžně k dostání. Kromě toho vás na vodu s vysokým obsahem minerálních látek upozorní i běžné jevy, ke kterým ve vaší domácnosti dochází. Pokud se vám často zanáší vodním kamenem topné těleso v rychlovarné konvici, pozorujete bílé stopy ve dřezu, na kohoutcích a sprchách, méně vám pění mýdlo a usušené prádlo je tužší než obvykle, tak máte doma tvrdou vodu. Vodní kámen se usazuje i tam, kde není vidět, na topném tělese uvnitř pračky, bojleru a zanáší i průtokové ohřívače. Zvyšuje se díky tomu spotřeba elektrické energie, ohřev je delší a časem je nutná oprava nebo výměna spotřebiče. 

Jak na tvrdou vodu

Dají se použít různé změkčovače vody, které jsou důležitou pomůckou při praní prádla v pračce. Čištění a odstraňování vodního kamene pomocí octa není nijak složitou záležitostí. Pro toto řešení se používají dva způsoby, a to změkčení vody, při kterém se odstraňují z vody minerály způsobující tvrdost vody nebo změkčením vody, při kterém zůstává obsah vápníku ve vodě před změkčením i po změkčení stejný. Změní se ale forma sloučenin, ve kterých jsou tyto prvky obsaženy. Ke změkčování vody se používají filtry, které pracují na principu změny iontů. Při průtoku vody přes náplň filtru dochází k výměně iontů vápníku a hořčíku za ionty sodíku. Tento způsob odstraňování tvrdosti vody je finančně nákladný. Dále čtěte: Jak jednoduše odstranit vodní kámen a usazeniny z tvrdé vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod