Je čas předpěstovat si zeleninu a letničky

 Zahrada 
22. ledna 2021 11:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Až vyrazíte na jaře na zahradu, můžete si na záhony přinést vlastní sazenice Pixabay
Už se vám stýská po zahradničení? Ještě sice chvíli musíte vydržet, ale už teď si můžete začít předpěstovávat některé druhy zeleniny a letniček.

Pěstování zeleniny i okrasných rostlin ze semínek je sice běh na dlouhou trať, ale vyplatí se. Za minimální finanční náklady můžete mít plodnou a rozkvetlou zahradu. A protože některé druhy zeleniny nebo letniček potřebují více času, aby vyrostly, je určitě dobré si je předpěstovat. Leden je ideální doba, kdy s tím začít. Nakupte si semínka a jdeme na to.

Jakou zeleninu zasít v lednu

V druhé polovině ledna si můžete zasít raný salát, celer a květák. Sadbovače dejte na světlé a teplejší místo, nejlépe na parapet. Buďte trpěliví, protože semínka klíčí docela pomalu. Substrát pravidelně roste, aby byl stále vlhký.

Salát

Semínka salátu můete do sadbovače dávat hustěji, stačí dvě na centimetr čtvereční. Předtím si substrát mírně navhlčete, půjde vám to pak snadněji. 

Celer

Celer je potřeba vysévat řídce a mělce. Počítejte s tím, že semínka klíčí až tři týdny. A to, co vám v sáčku zbylo, si klidně schovejte na další sezonu. Semena celeru si totiž zachovávají klíčivost až pět let. 

Květák

U květáku je lepší, pokud budete sadit každé semínko zvlášť. Při přesazování se vám s ním pak bude lépe pracovat. 

Čas na letničky

Pokud máte na své zahradě rádi i květiny, pak je leden vhodná doba na předpěstování některých druhů letniček, jako jsou petúnie, lobelky, pelargonie, které potřebují delší dobu pro svůj růst. Postup je stejný jako u zeleniny. Dbejte však na to, aby měly rostlinky tak akorát světla a zálivky. Pokud se jim nedaří, zkuste některou z následujících rad, které jsme psali zde.

Miniskleník

Chcete-li mít jistotu, že budou mít semínka optimální prostředí, vyrobte jim miniskleník. Postačí vám k tomu větší plastové vaničky, v níž se prodává ovoce, zelenina nebo dorty. Jen je potřeba, aby ve spodní části neměly otvory. Na dno rozložte vrstvu navlhčené buničiny nebo vaty. Na tu pak nasypejte rovnoměrně semínka. Nádobku postavte na parapet a přetáhněte přes ni potravinovou fólii. Tím vytvoříte mikroklima, které udržuje stálou teplotu a vlhkost potřebnou k správnému vývoji sazeniček. Semínka v tomto prostředí velice rychle začnou rašit.

Kdy je čas na přesazování 

Pokud máte rostliny pohromadě, přesaďte je ve chvíli, kdy budou mít dva až tři hlavní lístky. Zasaďte je buď do větších samostatných květináčů, nebo do kartonového obalu od vajíček. Později, jakmile se opět rozrostou, použijte rašelinové sadbovače nebo truhlíky. Mezi rostlinami nechte místo asi pět centimetrů, aby měly dostatečný prostor se rozrůst. Před zasazením zkraťte rostlince kořínky asi o třetinu. Tím si vytvoří bohatší a zdravější kořenový systém. Květáku ani salátu však kořínky nezkracujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008