Konec ledna je ideální čas pro předpěstování některé zeleniny

 Zahrada 
23. ledna 2021 09:51 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo si nyní dá ten čas, bude sklízet o to dříve Depositphotos
Pokud jste milovníky salátů připravených z čerstvé zeleniny a hodláte si je v letošním roce vypěstovat sami, měli byste právě v tomto období zpozornět. Konec ledna je totiž ideální dobou, kdy by se mělo začít s předpěstováním některých druhů zeleniny.

Pojďte se s námi podívat, kterých druhů zeleniny se předpěstování týká.

Která zelenina se předpěstovává

Zatímco některé druhy zeleniny, jako jsou hrášek, květák, brokolice nebo mrkev, nepotřebují žádné přípravy a na jaře se zasadí přímo do země, jsou i takové, které potřebují již zmíněné předpěstování. Tento krok je typický pro kedlubny, zelí, rajčata, papriky nebo okurky.

Co budete potřebovat

Pokud jste se rozhodli, že se do předpěstování pustíte, připravte si k ruce následující pomůcky:

  • výsevní misky
  • substrát, nejlépe bez obsahu živin
  • průhlednou fólii
  • semínka zvolených druhů zeleniny

Takzvané výsevní misky naplňte asi do dvou třetin vhodným substrátem, jehož povrch následně posypejte vybranými semínky. Jakmile máte hotovo, opět naneste vrstvu hlíny a vše opatrně zalijte odstátou vlažnou vodou. Více než konvička se osvědčil rozprašovač, který nevyplaví semínka.

Vytvořte si miniskleník

Pokud máte hotovo, překryjte misku průhlednou fólií a umístěte ji na teplé stinné místo. Určitě není vhodné ji pokládat nad topení, jelikož teplota vhodná pro předpěstování je do 22 stupňů Celsia. Čtěte také: I v lednu je na zahradě práce, péči potřebují dřeviny. Ochraňte kůru před škůdci a omlaďte stromy.

Důležité je větrání

Díky umístění fólie dochází k rychlejšímu růstu rostlinek, proto je pečlivě sledujte, a jakmile začnou rašit, začněte jim několikrát denně fólii odkrývat. Zajistíte jim tak dostatek vzduchu a potřebného světla. V začátcích přitom stačí větrat jednou, maximálně dvakrát za den. A až budou sazenice dostatečně silné, začněte si chystat květináče nebo například kelímky od jogurtu, které budou přestupní stanicí na cestě do zahrady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008