Sbírat jedlé a chutné houby můžete i v zimě. Na jaké můžete narazit nyní a kde je hledat

 Ostatní 
22. ledna 2021 12:12 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hlívu ústřičnou najdete na kmenech listnatých stromů  Depositphotos
Houbařská sezona už je sice pryč, ale sbírat houby můžete i v zimě. Nejspíš jich nenajdete velké množství, ale některé z nich mají velké zdravotní benefity. Navíc v chladném počasí v lese téměř nikoho nepotkáte, protože všichni se tam procházeli už na podzim. Zjistěte, na jaké houby můžete nyní narazit a kde je hledat.

Sbírání hub je příjemný koníček. Projdete se, nadýcháte se čerstvého vzduchu a přinesete si domů zdraví prospěšné houby. V zimním období rostou zajímavé odrůdy, které rostou většinou na kmenech stromů či pařezech pod sněhem. Pokud nebude výrazně mrznout, nepochybně se vám nějaké z nich podaří najít.

Pařezník pozdní

Pařezník pozdní je poměrně vzácná houba. Najít ji není snadné, ale třeba zrovna na něj budete mít štěstí. Roste na odumřelých kmenech buků, javorů či vrb. Vzácně se vyskytuje na borovicích. Potkat ho můžete v různých barvách. Často má zelenou, žlutou, hnědou či modrofialovou barvu.

Starší pařezníky si můžete splést s hlívou ústřičnou, což ničemu nevadí, protože hlíva je také jedlá a zdravá houba. Najdete je většinou ve shlucích, ale někde mohou růst i jednotlivě. Pařezník má antibakteriální účinky a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Můžete ho přimíchat třeba do houbového guláše.

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho najdete v lesích po celý rok. Výjimkou není ani zimní období. Roste především na kmenech akátu a bezu černého. Rozpoznat ho můžete snadno, protože skutečně vypadá jako ucho. Ocení ho zejména ti z vás, kteří mají rádi asijskou kuchyni, kde se často využívá, ale není to pravidlem. Přidat ho můžete i do rizota či salátu. Jde o velmi zdravou houbu, snižuje totiž vysoký krevní tlak a funguje jako prevence proti trombóze.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je známá houba, kterou si lidé pořizují v obchodech. Vy si ji nyní můžete najít v lese. Najdete ji na kmenech listnatých stromů. Často roste na bucích, ořešácích či břízách. Svým vzhledem připomíná ústřici, podle které je i pojmenovaná.

Hlívu v kuchyni hojně zužitkujete, bude se vám hodit do omáček, polévek či salátů. Můžete ji jíst dokonce i syrovou, protože jedině tak z ní dostanete velké množství prospěšných živin. Jde o velmi zdravou houbu, která má antibakteriální účinky a podporuje imunitní systém. Podobně jako předchozí houby snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu. Hlívu si můžete pěstovat i sami. Způsobů existuje hned několik.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008