Mandlové mléko neobsahuje laktózu a pomůže při překyselení organismu. Jeho výroba je snadná

 Ostatní 
26. ledna 2021 08:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výroba mandlového mléka je levná a nenáročná Pixabay
Pokud hledáte alternativu ke klasickému kravskému mléku, může být mandlové mléko skvělou volbou. Je vhodné pro vegetariány i vegany, navíc neobsahuje laktózu, na kterou má řada lidí nesnášenlivost, a pomůže vám i při překyselení organismu.

Rostlinná mléka jsou u nás čím dál žádanější a jednou z nejlepších variant jsou právě mléka z oříšků. Kromě toho, že obsahují všechny vitaminy z oříšků, ze kterých jsou vyrobeny, jsou také bohatá na nenasycené mastné kyseliny a neobsahují tolik kalorií, takže nenamáhají náš trávicí systém tak, jako mléko kravské. Navíc si takové mléko zvládnete snadno vyrobit i sami doma.

Proč se do domácí výroby pouštět

Pokud skutečně uvažujete o tom, že budete místo kravského mléka používat to mandlové, rozhodně uděláte nejlíp, když si ho vyrobíte sami. Přestože již není takový problém mandlové mléko koupit, jelikož je dnes už běžně k dostání i v supermarketech, kupované mléko je velmi drahé, obsahuje relativně málo mandlí a obsahuje spoustu přísad navíc, které především zvyšují jeho trvanlivost.

Pokud si však vyrobíte mandlové mléko doma, tak bude obsahovat mandlí podstatně více a budete mít jistotu, že obsahuje pouze mandle a vodu. Výroba navíc není nijak náročná a také na ní hodně ušetříte. Nevýhodou je pouze nižší trvanlivost, kdy vám mléko v ledničce vydrží maximálně čtyři dny.

Jak na to

Výroba mandlového mléka je skutečně velmi jednoduchá. Na výrobu jednoho litru mléka budete potřebovat pouze jeden hrnek mandlí a čtyři hrnky vody. Dále pak budete potřebovat ještě mixér a jemný cedník či plátýnko.

Pokud máte mandle neloupané, budete je muset nejdříve spařit vodou a oloupat. Až budou mandle oloupané, položíte je do vody tak, aby byly ponořené, a necháte je takto ležet alespoň čtyři hodiny, nejlépe však celý den. Namočené mandle poté sceďte a rozmixujte společně s připravenými čtyřmi hrnky vody. Nakonec sceďte přes plátýnko a zbytky mandlí dobře vyždímejte. A máte hotovo.

Mandlovou hmotu, která vám po přecedění zůstala, rozhodně nevyhazujte. Když ji dobře usušíte, můžete ji ještě využít například při pečení. Skvěle se hodí do bábovky či drobenky na koláč.

Na co všechno lze mandlové mléko využít

Mandlové mléko můžete využít úplně stejně, jako mléko kravské. Můžete ho tedy pít jen tak samotné nebo si ho přidat do kávy. Vyrobit si z něj můžete ale také skvělé kaše, smoothie a zamilujete si ho také při pečení. Můžete najít také řadu receptů, které přímo vyžadují použití mandlového mléka. Inspiraci pro výrobu zdravých dobrot můžete najít například zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008