Naučte morčátko dělat zábavné triky, není to nic složitého

 Mazlíčci 
29. ledna 2021 11:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Morče nemusí být vůbec nudný mazlíček Pixabay
Morčata patří k jedněm z nejoblíbenějších domácích mazlíčků a asi nejčastěji chovaným hlodavcům vůbec. Chovat můžete morčátka nejen nejrůznějších barev, ale lze si vybrat také z široké škály struktur a délek srsti. Nejedná se navíc o vůbec nudná zvířátka, pokud se budete trochu snažit, můžete je naučit dělat různé kousky.

I když se to někomu může zdát neuvěřitelné i morče se dokáže s trochou trpělivosti naučit několik triků. Chce to jen trénink každý den a mít s morčátkem vybudovaný už nějaký vztah, aby se nás nebálo a nebylo ve stresu. Důležité je mít po ruce i jeho oblíbenou zeleninku, kterou ho budete motivovat.

Skok přes obruč

Obstarejte si obruč dostatečně velkou na to, aby se vám přes ni morčátko dostalo. Kruh držte mezi morčetem a jeho oblíbeným pamlskem a ze začátku co nejvíce při zemi. Váš mazlíček by se měl vydat přes překážku za svou pochoutkou. Pokud překážku obejde, musíte ho navést pomocí pamlsku sami. K tomu je potřeba obruč nějak upevnit a pamlsek vést před hlodavcem.

Postupem času můžete překážku malinko zvedat. Když bude morčátko chápavé, nebude potřebovat ani pamlsek a obruč začne přeskakovat i bez něj a odměnu dostane až potom. Při tomto triku lze použít i tyčku nebo něco podobného. Povedlo se? Tak hurá na další trik.

Kolečko

Zde stačí pamlsek točit kolem něj a nechat morčátko ho následovat. Samozřejmě ho dobrotu nechejte na konci kolečka zbaštit. Lze opakovat několik koleček za sebou a zkoušet měnit i strany.

Panáčkování

Opět vezměte nějakou morčecí dobrotu a držte ji před ním. Jakmile si získáte jeho pozornost a je u vás, tak dobrůtku pomalinku zvedejte, až bude nuceno si stoupnout na zadní. Jakmile je morčátko v požadované poloze tak ho nezapomeňte odměnit, aby si tento výkon spojilo s něčím příjemným. Postupně se váš malý miláček může naučit dobu strávenou na zadních značně prodloužit.

Packy nahoru

Ruku položte na zem dlaní vzhůru a pomocí zeleniny v druhé ruce si morče naveďte na dlaň. Jakmile má přední packy na ní, tak ho nechte zeleninku zbaštit. V tomto případě je lepší mít nachystáno větší množství pamlsků a dávat jich víc za sebou, aby strávilo více času na vaší dlani. Jakmile začne chápat, že vaše ruka na zemi znamená, že dostane jídlo, začněte dlaň vždy malinko zvedat. Jak vysoko už je na vás a na velkosti morčátka.

Tipy navíc

Když budete mít šikovné morče, můžete triky začít kombinovat nebo třeba vyměnit obruč za tunel nebo vyrobený most ze dřeva. U panáčkování ho můžete pobízet i slovem „nahoru“ nebo u skoku „hop“. Morče lze naučit i slyšet na jméno, to ale vyžaduje opravdu hodně píle. Mnohem lépe vám bude morče reagovat na zvuky šustění pytlíku nebo třeba mlaskání. Některá morčátka, ale mohou být svéhlavá a trénink bude bezvýsledný. Tak přejeme hodně štěstí. A pokud přemýšlíte o tom, jak zařídit morčátku co nejlepší bydlení, můžete se inspirovat zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008