I menší změna v jídelníčku koně může být fatální

 Mazlíčci 
09. února 2021 17:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krmit cizí koně nemusí být zrovna dobrý nápad Pixabay
Spousta rodin se na procházkách s dětmi vydává k ohradám koní. Pro zpestření vycházky s sebou vezmou nějaké pečivo, nebo třeba pár jablíček. Děti budou určitě nadšené, jak bude koníkovi chutnat. Bohužel i takové bezhlavé jednání může zvířeti hodně ublížit.

Ač většinou s dobrým úmyslem, řada lidí stále ubližuje koním tím, že je při procházkách chodí krmit. Neuvědomují si totiž, že je kůň stepní zvíře a jeho přirozený jídelníček tak není nijak pestrý. Z toho důvodu tak může být na škodu, pokud mu někdo chce „přilepšit“ nějakou zajímavou pochoutkou. Navíc cizí člověk nemá ani ponětí, jak je daný kůň živen. Snadno mu tak může způsobit zdravotní komplikace plynoucí z přejedení.

Kůň není pes

Na rozdíl třeba od psa kůň neumí zvracet, což znamená, že sežere vše, co projde jeho žaludkem. Z toho důvodu musí mít kůň přesně stanovené množství potravy, které může najednou sníst. Když se koník přežere, mohou u něj nastat velmi vážné problémy.

Kolika

Asi nejčastějším problémem, který může koně kvůli nerozvážnému přikrmování potkat, je kolika neboli akutní bolest břicha. Nejedná se přímo o nemoc, ale spíše o příznak více zdravotních problémů. Může být například plynová, křečová nebo střevní. U koní se pak nejčastěji jedná právě o koliku střevní.

Tato forma narušuje průchod potravy střevem a střevní dutinu zužuje, nebo úplně uzavírá. Koník začíná být neklidný, skřípe zuby, polehává a začíná se mu zrychlovat tep. Čím je tep rychlejší, tím má větší bolesti. U těžkých případů je pak nutná operace, která je pro majitele velmi nákladná. Ani ta však nemusí koni zachránit život.

Schvácení kopyt

Dalším zdravotním problémem, který může u koně v důsledku přejedení nastat, je schvácení kopyt. V tomto případě se jedná o to, že koni ve střevech vzniknou toxiny, které putují do krve a mají za následek bolestivý zánět v kopytech.

Postupně může dojít až k přerušení spojení mezi kopytem a rohovinou. V konečné fázi může kůň o kopyto úplně přijít. Léčba tohoto onemocnění je pak velmi zdlouhavá a po vyléčení čeká koníka doživotní přísná dieta.

Když už krmit, tak s rozvahou

Majitelé mívají na ohradách cedule, které jasně říkají, abychom koníky nekrmili. Bohužel spousta lidí toto varovaní ignoruje a vesele je krmí dál. Pokud už si chcete cizího koně nakrmit, zeptejte se nejdříve jeho majitele. Nikdy nevíte, kolik lidí před vámi už mělo podobný nápad. Jistě totiž nechcete, aby právě vaše jablko bylo tím osudným. A pokud zvažujete, že si pořídíte vlastního koně, přečtěte si také tento článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008