Fauna i dekorace v jednom. V akvárku můžete chovat i opravdu nádherné rybky

 Mazlíčci 
24. února 2021 09:53 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
V akváriu můžete chovat i velmi netradiční rybičky Pixabay
Akvárium je nejen krásnou dekorací bytu, pokud je správně a hezky udržované, ale pohled do něj je i velmi uklidňující. Mít kousek fungujícího, vodního ekosystému doma, je prostě paráda. Někteří z nás tomuto koníčku podlehnou natolik, že neskončí pouze u jednoho akvária, ale zařizují si další a další. Jeden z důvodů může být i ten, že se nám zalíbí jeden druh rybky, ale ten se nám nemusí snést s osádkou akvária co už máme. Nezbývá tedy, než si zařídit další nádrž.

Pokud jste akvaristou již nějaký pátek, tak víte, že každá rybka má jiné nároky na to, aby se jí u nás líbilo. Jde třeba o teplotu vody. Některé rybky jsou tropické a vyžadují velmi teplou vodu, jiné zase pocházejí ze studenějších vod a budou prosperovat ve vodě studené. Důležitá je hlavně velikost akvária, aby měla námi vybraná zvířátka dost prostoru. Poté také filtrace, vzduch a třeba osázení rostlinkami, nebo hrubost dna. A kterou zajímavou rybku si tedy můžeme pořídit?

Bichirek kalabarský

Velmi atraktivní rybka hlavně pro ty z nás, co se nebojí hadů. Má totiž hadovitý tvar těla a i při plavání připomíná pohyb tohoto tvora. Pochází z Afriky a bude mu vyhovovat teplota vody okolo 22-28 °C. Patří k dlouhověkým druhům a dožít se může klidně i 14 let. Minimální velikost nádrže by měla být 200 litrů, ale čím větší, tím lepší, hlavně pokud si bichirků pořídíme více. Spokojený bude, když jeho nový domov vybavíme několika úkryty a nádrž bude uzavřena. Jinak hrozí, že by se nám vydal ven z akvária a po pár hodinách uhynul. Je to masožravec a malé rybky bude považovat za kořist. Jinak je nenáročný.

Čtverzubec zelený

Čtverzubce známe hlavně z moře, ale konkrétně tento druh lze chovat ve sladkovodní nádrži. Minimální velikost nádrže je 90 litrů, ale opět platí, že čím větší bude, tím větší skupinu si lze pořídit. Teplota vody by měla být kolem 27 °C. Dno písčité, spousta míst na schovávání a můžeme k němu pořídit i jiné druhy ryb se stejnými nároky na život, ale nejlépe žádné s dlouhými ploutvemi. Je to masožravec a k jídlu potřebuje i plže nebo krevetky, aby si obrousil zoubky. Při manipulaci není dobré používat síťku, aby se rybka nenafoukla a nezamotala do ní.

Motýlkovec africký

Od pohledu bizarní rybka, ale její prsní ploutve opravdu připomínají motýlí křídla. Má sice jen hnědou barvu, ale díky svému vzhledu je zajímavým zpestřením vrchní části nádrže, která by měla mít minimálně 100 litrů. V takovém akváriu lze chovat pár, ale pokud máme větší prostor, lze jich mít více. Nutné je vybavit místo plovoucími rostlinami a teplotu vody mít kolem 25-30 °C. Je to opět masožravec a menší rybky, než je on, bude považovat za potravu.

Terčovec

Krásná, pestře zbarvená ryba. Je několik barevných druhů této rybky. Bude opravdu pravou dominantou vašeho akvária. Její chov ale není úplně pro každého a už vůbec ne pro začátečníky. Zde potřebujeme už opravdu velkou nádrž, a to kolem 400 litrů a více s teplotou vody 31 °C. Lze chovat i s jinými rybkami, ale nejhezčí je plovoucí hejno těchto krasavců. Vyžadují čistou nádrž, upravenou vodovodní vodu a pravidelné odkalování dna, protože jsou velmi citliví na dusíkaté látky. Ty mohou způsobit nemoc ryb. Krmíme živou potravou nebo hovězím srdcem. Ve zverimexech a akvaristikách lze sehnat i speciální granulové krmení pro terčovce.

Možností je spousta

Krásných a neobvyklých rybek je na trhu nespočet. Nemusí se jednat ani o rybky. Pořídit si můžete například také minikrevetky, o jejichž chovu jsme psali zde. Jakmile se začnete o rybky více zajímat, nebudete brzy vědět, pro kterou se rozhodnout. Je ale opravdu důležité myslet hlavně na potřebu rybek a zda jsme schopni jim tyto nároky poskytnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod