Někdo si brousí brusle doma. Dobrý nápad to ale není

 Dílna 
19. února 2021 10:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na nabroušených bruslích se lépe jede Pixabay
Bruslení na ledě patří mezi oblíbené zimní sporty. Pokud i vy máte doma brusle a pravidelně vyrážíte na zamrzlé vodní plochy či venkovní kluziště, určitě víte, jak těžké je bruslit na tupých nožích.

Domácí broušení bruslí je velmi náročné a pokud v něm nemáte vyloženě praxi, není radno se do něj vůbec pouštět. Můžete totiž nadělat více škody než užitku.

Brusle můžete i zničit

Nabrousit si doma kuchyňský nůž nebo nůžky zvládnete. Ale co se týká broušení bruslí, to už taková legrace není. Najde se hodně lidí, kteří si myslí, že to zvládnou, ale ve výsledku si brusle jen zničí a zůstanou jim oči pro pláč. Obyčejným brouskem nebo bruskou si totiž ostří bruslí můžete nejen ještě více ztupit, ale dokonce i zdeformovat.

Dvojí ostří

Brusle je nutné svěřit profesionálovi, který pomocí speciální brusky vytvoří na ostří dvojí ostří, tj. vybrousí oblouček. Rozhodně se nepokoušejte brousit brusle do špičky! Brusli byste zničili, navíc na ledě byste se moc dlouho neudrželi a spadli byste. Jen odborník ví, jak brusle nabrousit. Existují i moderní postupy broušení, které dokáží vybrousit žlábek na hranato, nikoliv na kulato, jak je běžné. Brusle vás pak více podrží v obloucích i při přešlapování.

Na tupých nožích vám to nepojede

Pokud si chcete jízdu na bruslích opravdu užít, musíte je mít ostré. Dokonce i nové brusle je třeba nechat přebrousit, protože nemají na nožích vytvořený žlábek, nebo je jen nepatrný. Pokud zjistíte, že nože začínají rezivět, i to je signál, abyste nechali brusle přebrousit. Profík vám pomůže i se strhnutou hranou nože.

Pokud zima bruslení přeje a vy vyrazíte na led alespoň jednou za týden, klidně si nechejte brusle nabrousit jednou za měsíc až dva. Pokud bruslíte častěji, můžete je profesionálnímu brusiči svěřit i jednou za dva týdny. O tom, jak si doma na zahradě vytvořit vlastní kluziště, jsme psali zde.

Důležitá je hloubka žlábku

I když svěříte brusle odborníkovi, měli byste mu sdělit, jak chcete brusle nabrousit. Důležitá je hloubka žlábku.

  • Mělký žlábek může mít tendenci uhýbat, brusle jsou ale rychlejší a nezařezávají se. V hokeji ji využívají agilní hráči.
  • Naopak hluboký žlábek dokonale sedí na ledu, brusle neuhýbá, může se ale zařezávat a bude pomalejší. Takové broušení používají nejčastěji obránci a váhově těžší sportovci.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod