Připravte se na příchod miminka účelně, pořiďte jen vybavení, které opravdu využijete

 Dům 
20. února 2021 10:09 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zajistěte pro novorozeně jen to nejnutnější Depositphotos
Očekáváte příchod miminka a ztrácíte se v záplavě nabídek různých vychytávek a vybavení jeho budoucího pokoje? Pak vězte, že i v tomto případě platí, že čím méně, tím lépe. Není pochyb o tom, že byste svému děťátku rádi dopřáli to nejlepší, avšak zkušenosti rodičů ukazují, že pro prvních pár měsíců stačí skutečně jen několik málo věcí, které plně využijete a nebudou vám doma spíše překážet.

Pojďte se s námi podívat na to, co jako budoucí rodiče jistě oceníte.

Buďte si co nejblíže

Postýlka s nebesy, houpací koš, přebalovací komoda či pult, péřový polštářek a hnízdečko. Takto si každá maminka představuje pokojíček své ratolesti. Realita je nakonec úplně jiná a rodiče minimálně v prvních týdnech ocení, pokud mají své miminko co nejblíže a ne ve vedlejším do posledního detailu vyšperkovaném pokoji. Každá zkušená máma se totiž podepíše pod to, že nejdůležitější je postýlka s kvalitní matrací, kterou ideálně umístíte co nejblíže vaší postele. V tuto chvíli se vám to možná nezdá, ale čím méně pohybu budete muset v noci k plačícímu miminku udělat, tím lépe. Navíc také ušetříte za drahé elektronické chůvičky.

Když není dost místa

Postýlku ideálně volte s výškově nastavitelným roštem, a pokud navíc půjde polohovat alespoň jedna z bočnic, bude pro vás péče o mrňouska pohodlnější. Mnohé maminky se dokonce shodují na tom, že nikdy nepotřebovaly samostatný přebalovací pult, jelikož jim tuto funkci skvěle suplovala horní poloha nastavitelného roštu v postýlce. Pokud ale máte dostatek místa, pak si jej určitě pořiďte, jelikož vám poskytne další úložný prostor pro kosmetiku, pleny, podložky a další.

Spací pytel místo peřiny

Ryze z praktických důvodů pořiďte pro malého spáče nejen kvalitní matraci, ale zejména její chránič, který vám může ušetřit spoustu starostí. Na mysli máme samozřejmě voděodolný chránič. Na něj pak ještě ideálně napínací prostěradlo a případně po obvodu postýlky můžete umístit látkový mantinel. S pořizováním drahých lůžkovin si také zatím nedělejte starosti, většina dětí zbožňuje usínání ve spacích pytlech, které pohodlně zastanou funkci přikrývky i na několik měsíců či let. Čtěte také: Na malé děti číhá v bytě mnoho nástrah. Pomocí několika vychytávek snížíte riziko úrazu.

Úložné prostory k nezaplacení

Mějte raději po ruce také rychlozavinovačku, protože mnoho miminek uklidňuje pocit jakéhosi sešněrování. Evokuje jim to pocit bezpečí z dělohy, kde kolem sebe neměla také příliš prostoru a cítila se tam dobře a bezpečně. Zbytečnou investicí určitě nebude pořízení skříně či komody, do které budete ukládat vše pro vašeho drobečka. Ač se to ze začátku nemusí zdát, zejména oblečení bude přibývat geometrickou řadou a po čase uvítáte, že máte věci přehledně uspořádány. A s tím, jak miminko poroste, budete uložných prostor potřebovat stále více.

Monitor dechu pro váš klid

Při pořizování výbavičky nezapomeňte ani na dětskou vaničku, případně koupací kyblík. Skvělým pomocníkem budou také polohovací houpací lehátka s nad hlavou zavěšenými plyšáky. Některé modely umí s lehátkem i vibrovat, což však neurologové nedoporučují. V posledních letech se stal hitem také monitor dechu, který se umisťuje pod matraci dětské postýlky a s jehož pomocí je možné eliminovat riziko náhlého úmrtí kojence po zástavě dechu. Nemusíte si jej však hned kupovat. Drtivá většina porodnic jej nabízí k zapůjčení za rozumné částky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008