Jablka, třešně nebo meruňky si můžete vypěstovat i na balkoně

 Dům 
19. února 2021 09:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I na balkoně si můžete utrhnout vlastnoručně vypěstované ovoce Depostiphotos
Milujete čerstvě utržené ovoce, ale nemáte žádný sad, kde byste jej mohli pěstovat? Žádný problém. Některé druhy můžete mít i na balkoně či terase.

Na balkonech či terasách se nejčastěji pěstují květiny nebo různé keře. Ale existuje celá řada druhů rostlin, která vám kromě estetického zážitku splní také ten chuťový. Tedy v případě, že zvolíte k pěstování druhy, které nesou ovoce. Například jabloně nebo hrušky. Myslíte si, že je to nereálné? Přesvědčíme vás o opaku.

Trpasličí odrůdy

Samozřejmě, že na balkoně není možné pěstovat klasické stromy, ale existuje celá řada zakrslých odrůd. Pokud máte terasu nebo balkon na slunné straně, bude se tam dařit meruňkám či švestkám. Na malých balkonech se budou skvěle vyjímat sloupovité dřeviny, například jabloně, hrušky či třešně. Jde o stromky, které se nerozrůstají do šířky, ale do výšky. Nebojte, dají se snadno tvarovat zastřiháváním. 

Velký kontejner

Pokud se rozhodnete pěstovat ovoce na balkoně nebo terase, musíte dodržovat určité pěstitelské zásady. V prvním případě musíte stromky zasadit do vhodných nádob, nejlépe kontejnerů o objemu 100 až 120 litrů. Zprvu to může vypadat poněkud divně, mít malý stromek ve velké nádobě, ale uvědomte si, že stromky nebudete již přesazovat a v kontejneru porostou řadu let. Vybírejte pečlivě také barvu kontejneru a dávejte přednost spíše světlým barvám, díky nimž se půda uvnitř nebude v létě snadno přehřívat. S ohledem na materiál jsou nejlepší volbou terakotové nebo keramické truhlíky.

Pozor na umístění

Vzhledem k tomu, že má takový kontejner poměrně velkou váhu, nikdy jej nedávejte k okraji balkonu, ale vždy k nosné zdi. Stejně tak si místo kontejneru dobře promyslete předem. Neměl by překážet otvírání dveří, připojení hadice na zalévání nebo případně elektrické zásuvce.

Kvalitní substrát

Pozor na substrát. Nelze použít úplně každý, ale pouze takový, který je určený pro pěstování trpasličího ovoce. Využít můžete také substrát, který obsahuje mykorhizní houby. Ty pomohou kořenům pěstovaných dřevin využít maximum dodaných živin. Na spodek nádoby dejte dostatečnou drenážní vrstvu, která zabrání přelití kořenů stromku. U zálivky platí, že lepší je dodat větší dávku vody v delším časovém intervalu. 

Důležité živiny

Uvědomte si, že stromky zasazené do kontejneru, nemají běžně přísun k živinám jako volně rostoucí rostliny. Takže i sebekvalitnější substrát bude časem vyčerpaný a živiny budete muset doplnit umělou cestou. Hnojivo začněte dodávat až tak druhý či třetí rok, v době, kdy se už začíná substrát vyčerpávat. Hlavní dávka hnojiva by měla být načasována na dobu po odkvětu, kdy se začínají tvořit plody. Jakmile jde strom do květu, snažte se přilákat na svůj balkon opylovače, třeba motýly. Jak na to jsme psali zde.

Ochrana přes zimu

I když běžně v přírodě stromkům zima nevadí, ty pěstované v kontejnerech potřebují ochranu. Zejména kořenů, které jsou náchylné na promrznutí. Kontejner obalte například bublinkovou fólií, kokosovou rohoží nebo několika vrstvami netkané textilie. Z horní části ochraňte kořeny chvojím nebo slámou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod