I malý byt může poskytnout velký komfort. Stačí vsadit na chytrý nábytek a další vychytávky

 Dům 
15. března 2021 12:27 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Malý byt si žádá chytrá řešení Depositphotos
Malé byty jsou v kurzu, protože jsou finančně dostupnější a i jejich případná rekonstrukce nestojí tolik jako v případě velkých bytů. Navíc vám každý bytový designér potvrdí, že pokud dobře promyslíte vybavení, poskytne vám i malý byt dostatečný prostor a hlavně komfort.

V garsonce či menším bytě o dispozici 1+kk je vždy nutné přemýšlet o každém centimetru. Pokud se nechcete v malém bytě cítit stísněně, musíte zvolit chytrá řešení. Existuje jich docela dost. Inspirujte se tipy profesionálů.

Zvažte podobu jídelního stolu

Poměrně hodně prostoru v bytě zabírá jídelní stůl. Někdo si proto do malého bytu jídelní stůl vůbec nepořizuje a jednoduše si jídlo odnáší do obýváku, kde ho spořádá na gauči nebo u konferenčního stolku. Pokud se stravujete většinou venku a doma moc nevaříte, může to být řešení. Pokud ale doma jíte rádi, zvolte jídelní stůl, který vám nezabere takřka žádný prostor. K dostání jsou různé sklápěcí stoly. Mohou mít třeba podobu pojízdného úzkého boxu. Po jeho rozložení však získáte prostorný jídelní stůl, u kterého se pohodlně nají celá rodina.

Řešením může být také stolek, který ve složeném stavu slouží jako nízký konferenční stůl. Jednoduchým vytažením nahoru se pak jako mávnutím kouzelného proutku promění v plnohodnotný jídelní stůl. Další chytrou vychytávkou je jídelní stůl zabudovaný v kuchyňské lince. Na první pohled vypadá jako běžný šuplík, jenže po vytažení získáte prostorný stůl.

Nenápadné rozdělení prostoru

Pokud žijete na pár metrech čtverečních, možná vám chybí alespoň optické rozdělení místnosti na různé zóny. Tyto předěly musejí být v malém bytě nenápadné a vzdušné. Dobrou službu vám prokáží například skleněné stěny, ale i otevřené policové systémy, různé závěsy nebo paravány.

Místo ložnice kostka

Do malého bytu lze zabudovat také velmi praktickou multifunkční kostku, která nezabere moc místa, ale poskytne vám jak ložnici, tak i šatnu s úložným prostorem. Obvykle tyto vychytávky musíte nechat vyrobit na zakázku, takže nejde o zrovna nejlevnější záležitost. Ve výsledku ale získáte komfort dvou "místností" i bez klasického dvoupokojového bytu. Navíc vám tato vymoženost určitě zvýší cenu při případném prodeji bytu. 

Chytrý nábytek

Chytré domácnosti jsou v posledních letech velkým trendem. Existuje však také chytrý nábytek, který je ideálním řešením do malých bytů. Jde o různé sklápěcí kousky. Existují například postele, které jsou přes den pohovkou a v noci místem ke spánku. Nebo přes den vypadá nábytek jako normální skříň, ale po sklopení získáte prostorné letiště.

Méně znamená více

Při zařizování malého bytu je dobré držet se několika jednoduchých zásad. Pamatujte si, že méně znamená více a v malém prostoru to platí dvojnásob. Garsonku zbytečně nepřeplňujte množstvím dekorací a vybavení, protože vašemu bytu budou zbytečně ubírat vzdušnost.

Dalším způsobem, jak opticky zvětšit prostor, je využít zrcadla. Ta mají schopnost prostor vizuálně zdvojnásobit, navíc do bytu přitáhnout více světla. O výhodách papírového nábytku jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008