Mohou být pes nebo kočka vegetariáni? Není to přirozené, kočku to může i zabít

 Mazlíčci 
30. března 2021 13:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psa na zeleninu nepřevychovávejte Pixabay
Zvažujete, že byste ze svého psa nebo kočky udělali vegetariána? Nedělejte to. Můžete mu přivodit vážné zdravotní komplikace. Kočku tím dokonce můžete zabít.

Vegetariánství je životní styl, který dodržuje celá řada lidí. Jeho hlavním cílem je vyřadit ze svého jídelníčku veškeré maso. A tomuto trendu podlehá stále více i chovatelů psů a koček, kteří ze svých chlupáčů chtějí udělat nemasožravce. Jenže je tato cesta skutečně pro zvíře ta správná?

Je to přirozené

Pes byl odjakživa masožravec. Má to doslova ve svém DNA. K tomu, aby mohl přijímat maso, má uzpůsobeno i zažívání. A je to vidět i na samotných chlupáčích, kteří se mohou doslova zbláznit ve chvíli, kdy ucítí ve svém okolí maso. Proto u zdravého psa, který nemá např. alegrie na živočišné bílkoviny, by na prvním místě v misce mělo být maso. To je totiž důležitým zdrojem esenciálních aminokyselin. Ty se sice dají nahradit i rostinnou složkou, ale zvířeti to nezajístí stejnou stravitelnost a využitelnost jako maso.

Pestrost je základ

Sice se pes díky domestikaci stal tak trochu i všežravec, takže dokáže sníst zeleninu, ovoce, těstoviny či rýži. Na jednu stranu je to dobře, protože strava psů by měla být pestrá. Díky ní dostane do těla spoustu minerálů i vitaminů. Ale maso z toho nic nenahradí. A ani sója, která je považovaná ze kvalitní náhradu masa. Problém je totiž v tom, že sója brání trávení bílkovin v trávicím traktu a zhoršuje vstřebávání esenciálních minerálů. Tím pádem můžete zadělat svému psovi na pořádné problémy se štítnou žlázou. 

Zdravotní důvody

Něco jiného je, pokud se u psa objevila alergie na živočišné bílkoviny. Ne vždy to bývá na všechny druhy masa, nejčastěji jsou psi alergičtí na kuřecí maso. Takže jim můžete místo něj dávat třeba jehněčí. Podobně jsou na tom i pejskové, kteří mají problém s ledvinami, játry nebo mají cukrovku. V takovém případě psi vyžadují speciální diety. Lehčí zdravotní potíže lze řešit lépe stravitelnými masy, jako je např. ryba, jehněčí nebo koňské maso. 

Kočku můžete zabít

Doslova za týrání by se dalo považovat případ, kdy by někdo chtěl z kočky udělat vegetariána. Tu totiž může bezmasá potrava zabít, a to velmi rychle. Kočka totiž pro svůj život potřebuje aminokyselinu taurin, kterou si její organismus nedokáže získat jinak než z potravy. A jediným zdrojem této kyseliny je maso. Nic jiného. Nedostatek taurinu vede k vážným zdravotním potížím, jako jsou předešvím nemoci srdce nebo k slepotě. Proto, i když sami nejíte maso, neomezujte tímto způsobem své chlupáče. Jsou to přeci jenom šelmy a pro ně je nejpřirozenější potravou maso, nejlépe syrové. V dnešním chovatelském pojetí se jedná o tzv. B.A.R.F. Více o tomto stylu stravování jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod