Když plevel léčí. Sedmikráska má více než sedmero zdravotních benefitů

 Zahrada 
05. dubna 2021 08:01 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z prvních jarních kvítků si můžete připravit med, sirup i mast Depositphotos
Když se na jaře trávník zabělá záplavou sedmikráskových květů, příznivci zelených anglických trávníků vytahují sekačku. Přitom tento v podstatě plevel má výrazné zdravotní účinky. A nejsilnější je právě nyní na jaře.

Pojďte si s námi připravit sedmikráskový med, který skvěle chutná jak v čaji, tak v létě v chlazených nápojích.

Sedmikráskové zajímavosti

Sedmikráska obecná (lat. Bellis perennis) má několik lidových názvů, z nichž nejznámější je chudobka. Ten odkazuje na pranostiku, podle níž když na jaře hojně kvetou chudobky, očekává se chudobná úroda. Málokdo ví, že sedmikrásky mají podobnou vlastnost jako slunečnice, a to, že se otáčejí za sluncem. Na tom jsou přímo závislé. Hojně rostou právě na slunných loukách, v parcích a jinde na trávnících na přímém slunci.

Léčivé účinky sedmikrásky

Pěstují se také jako okrasné rostliny. Tyto šlechtěné odrůdy však nemají léčivé účinky. Běžně rostoucí sedmikrásky mají vypozorovanou širokou škálu zdravotních benefitů. Mezi ně patří podpora látkové výměny, čištění krve, detoxikace organismu či pomoc při nachlazení a zahlenění. Ve formě masti se sedmikráska používá na ošetření ran, protože má hojivé a protizánětlivé účinky. Celkově také zlepšuje stav pokožky, kdy pomáhá v boji proti akné, vyrážkám, bércovým vředům a lupénce.

Příprava sedmikráskového medu

Výroba sedmikráskového medu je jednoduchá, ovšem příprava zabere chvíli času. Je totiž nutné natrhat několik set květů. Zdá se to hodně, ale když se do toho pustíte třeba i s dětmi, za chvíli máte hotovo. Co budete potřebovat:

  • asi 700 květů sedmikrásky
  • 1 kg cukru krystal nebo třtinového
  • 1 l vody
  • 2 citrony nebo limetky

Čerstvě natrhané květy na chvíli ponořte do studené vody, abyste se zbavili drobného hmyzu. Po scezení je spařte vroucí vodou, do níž po částečném vychladnutí přidejte na kolečka nakrájené citrony nebo limetky. Přikryjte a nechejte louhovat přibližně jeden den. Směs sceďte přes síto, následně přes plátno a v něm dobře vymačkejte. Pomalu dejte ohřívat, přisypejte cukr a za častého míchání přiveďte až téměř k varu. Nechejte ještě nějakou dobu táhnout a ihned plňte do sklenic. Ty po uzavření ještě na nejméně jeden den nechejte obrácené dnem vzhůru.

Sirup nebo med

Podle množství přidaného cukru a kratší délky varu může mít hotový produkt tekutější formu sirupu. Můžete si udělat i obě varianty. Řidší můžete používat jako běžný sirup, nikoli však ve velkém množství, spíše k občasnému dochucení nápojů. Hustý med si můžete uskladnit na zimu, kdy se vám bude hodit jako prevence či k léčbě chorob z nachlazení. Čtěte také: Vytvořte si živý plot z bambusu. Vypadá neotřele, rychle roste a je pořád zelený.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008