Kofein může vašemu psovi vážně ublížit, pozor i na čokoládu

 Mazlíčci 
12. května 2021 12:22 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vůně kávy může být pro psa velmi lákavá Pixabay
Se psem je to jako s malým dítětem. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Například ve chvíli, kdy váš mazlík dostane chuť na vaši kávu, kolu nebo třeba čokoládu. Kofein, který tyto pochutiny obsahují, mu může vážně ublížit.

Odolat někdy psím očím, které na vás koukají z poza stolu, bývá těžké. A zvědavost a touha psa ochutnat něco nového bývá někdy ještě silnější, takže občas se stane, že si prostě vezme sám to, na co má chuť. Jenomže některé potraviny mu mohou v bříšku nadělat pořádnou paseku a dokonce vážně ohrozit jeho zdraví. Zvlášť, pokud obsahují kofein.

Předávkování

Pokud váš chlupáč čas od času strčí čumák do šálku s kávou a ochutná ji, nestane se pravděpodobně nic. Nicméně ale závisí na tom, o jak velké plemeno se jedná a jak silnou kávu pije. Psí organismus je totiž na látky jako kofein mnohem citlivější a k předávkování může dojít i při pozření menšího množství.

K otravě stačí dvě lžičky

K otravě kofeinem dochází ve chvíli, pokud by pes pozřel 40 mg kofeinu na kilogram své váhy. Například káva, která je připravena ze dvou lžiček instantní kávy, obsahuje zhruba 120 mg kofeinu, už může být smrtelná pro malé plemeno, jako například čivavu nebo yorkšíra. Kromě toho záleží také na stáří a celkovém zdravotním stavu psa. Obsah zkonzumovaného kofeinu se však dá velice těžce odhadovat. Každá káva je jiná, stejně jako její příprava.

Projevy otravy 

Mezi hlavní příznaky otravou kofeinem patří neklid a hyperaktivita. Pes se může jevit také jako nervózní, neposedný, může běhat dokola a bezdůvodně štěkat. Při silnějším průběhu otravy hrozí riziko srdeční arytmie, třes nebo křeče. K tomu se může přidat také průjem nebo zvracení, jímž se tělo bude snažit jedu zbavit. Při opravdu těžké otravě může zvíře upadnout do kómatu a zemřít. 

Kde hledat kofein

Kofein se však neobjevuje jenom v kávě. Vysoké dávky kofeinu se objevují také v celé řadě colových a energetických nápojích. Kromě nich jej obsahuje také čokoláda. Například obyčejná hořká čokoláda obsahuje mnohem více kofeinu než hrnek cappuccina. A o obsahu cukru, který rovněž psovi může ublížit, ani nemluvě. Proto veškeré sladkosti a kofeinové nápoje dávejte mimo dosah psa. Stejně jako jiné potraviny, o nichž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod