Vana v novém kabátě dodá koupelně nový šmrnc. Existuje mnoho možností, jak ji udělat pěknější

 Dům 
14. května 2021 17:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barvu obkladaček lze namixovat podle vaší fantazie Depositphotos
Zazdít anebo obložit vanu kachličkami bylo desítky let opravdu jediným řešením, jak v koupelně zakrýt kus spodní části plechu nebo smaltu. V dnešní době je mnoho možností, jak udělat vanu pěknější.

Podle toho, jak je vana v koupelně umístěna, zda stojí v nice, v rohu, u jedné stěny nebo v prostoru, můžete obložit jednu, dvě, tři, nebo raději všechny čtyři její strany. Na obklad se hodí dřevo, keramické obkladačky, přírodní kámen, cihla, další možností je štukovaná zeď nebo panely z akrylátu.

Panely z akrylátu nebo dřeva

Na zakrytí čelní a boční strany vany se dají využít bílé akrylátové panely vyráběné přímo na míru k jednotlivým vanám, a to k vanám pravidelných i nepravidelných tvarů, oblým i rohovým. Vaše vana může mít nový kabát i ze dřeva. Panely v potřebné velikosti si vyrobte nebo nechte udělat u truhláře – mohou být sestaveny z různě širokých prkének kladených vodorovně, svisle, do vzoru, hladkých i profilovaných. Využít se dají i části starého nábytku, například dveře skříní a podobně. Jednotlivá prkna montujte přímo na dřevěnou konstrukci postavenou kolem vany. Panel by měl být osázen pod okraj vany, aby za něj nemohla zatékat voda. V opačném případě je třeba spáru dobře utěsnit silikonovým tmelem. Dřevo může zůstat v přírodní podobě nebo mu lazurou či barvou dodáte žádaný odstín. Dřevo nezapomeňte ošetřit proti vlhkosti.

Výhoda panelů

Hlavní výhoda panelů je v jejich snadné montáži i demontáži, což oceníte například ve chvíli, kdy se potřebujete při závadě dostat k odtoku nebo rozvodu vody. Na snadnou demontáž panelu musíte myslet už při jeho výrobě a osazování. Pokud je panel rozdělený do několika částí, stačí pak v případě potřeby demontovat jen jeden díl.

Klasika

Nejčastějším způsobem, jak obléknout vanu, je obezdít ji a obložit keramickými obkladačkami. Díky jejich široké škále barev, dekoru a rozměru může čelní i boční strana vany sehrát významnou roli v celkovém vzhledu koupelny. Obložíte-li vanu stejnou keramikou jako stěny, případně i podlahu, vana nenápadně splyne s pozadím. Chcete-li vanu zvýraznit, stačí pro ni vybrat obklad v totožné barevnosti. Má-li se vana stát výrazným prvkem koupelny, zvolte barevnost, která je odlišná od ostatní keramiky.

Mozaika

Drobná mozaika, případně úzké pásky jsou dobrou volbou při obkládání oblých a nepravidelných tvarů. Hodí se na pokrytí menších, základních ploch kolem vany. Zajímavého efektu docílíte kombinací mozaiky na oblé části vany a větších formátů obkladaček na rovné ploše.

Kámen, cihla nebo omítka

Keramické obkladačky řezané z ušlechtilého kamene, například mramoru, nejsou jedinou možností, jak obložit obezděnou vanu. V koupelně s obnaženou kamennou zdí můžete tento materiál zopakovat i na čelní straně vany. Dalším vhodným materiálem jsou cihly. Obezdění lze také jen opatřit omítkou, nejlépe hliněnou, a pak natřít. Dále čtěte: Malé koupelny si žádají chytrá řešení. Vyvarujte se nejčastějších chyb.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008