Podle toho, jak chcete dřevní odpad dále využít, si můžete pořídit drtič či štěpkovač

 Zahrada 
17. května 2021 12:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro menší zahradu stačí elektrický drtič Depositphotos
Odřezané větve je škoda nechat jen tak ležet pod stromem. Není třeba je ani vyhazovat, když s nimi můžete zatopit nebo pohnojit zahradu. Stačí použít drtič nebo štěpkovač.

Drtiče rozsekají větve na malé kousky, které můžete použít jako kompostovací a mulčovací materiál. Snadno si poradí s kůrou, větvemi stromů a keřů, i dalším zahradním odpadem. Štěpkovače rozřežou větve na trochu větší kousky, s nimiž můžete zatopit v krbových kamnech.

Rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem

Mulč, hnojivo a topivo můžete mít zdarma, stačí zpracovat zahradní odpad. Podle toho, jestli chcete mít velké nebo malé kousky dřeva, použijte drtič nebo štěpkovač. Na první pohled je od sebe nerozeznáte, rozdíl se nachází uvnitř. Drtiče jsou vybaveny noži, které rozsekají větve na jemnou drť. Mulč chrání půdu proti erozi, vysoušení, promočení a brání růstu plevelu. Lze jej použít jako základ kompostu nebo absorpční podestýlku do králičích, kočičích a psích toalet.

Štěpkovače prostřednictvím řezného kotouče zpracují větve na větší odštěpky, dlouhé 2,5 až 5 cm. S nimi můžete provzdušnit kompost, ideální jsou také na roztopení krbových kamen. Dobře se skladují, po vyschnutí mají menší obsah vody a po spálení z nich zbude málo popela. V obou případech získáte topivo a hnojivo ze zahradního odpadu úplně zdarma.

Drtič versus štěpkovač

Pokud máte jasno, zda více využijete drtič nebo štěpkovač, zaměřte se na konstrukci a bezpečnost. Oba stroje jsou jednoduché, mají tichý chod a jsou bezpečné. Základem je stabilita a kvalita nožů u drtiče a řezného kotouče u štěpkovače. Měly by být vyrobeny z odolné oceli. Násypka by měla být široká, aby umožnila pohodlné vkládání větví, a hluboká, aby z ní vylétávalo co nejméně třísek.

Bezpečnost zajistí pojistka, která zabrání spouštění chodu, pokud sběrný koš není na svém místě. Když koš dosedne, páčkou nahoru se sepne bezpečnostní vypínač motoru, jinak se přístroj nerozběhne. Naopak stlačením páčky dolů se uvolní koš. Bezpečnost práce jistí pěchovač. Pokud by se zasekla větev, vyřeší to zpětný chod. Velká kola umožní pohodlný přesun, což se vyplatí na velké zahradě.

Jak správně drtit a štěpkovat

Dopravte drtič nebo štěpkovač na místo použití. Posuňte páčku pojistky nahoru, čímž sepnete bezpečností spínač motoru, a můžete pracovat. Zeleným knoflíkem stroj zapnete, červeným vypnete a žlutým zařadíte zpětný chod. Krátké větve raději posunujte do stroje pěchovačem.

Můžete štěpkovat nebo drtit mokré i suché větve?

Do drtičů či štěpkovačů můžete dávat čerstvé větve stromů po prořezu, mohou být olistěné nebo bez listí, a je jedno, jestli budou suché nebo mokré. Se suchými se vám bude lépe pracovat. Důležité jsou informace výrobce, do jaké tloušťky dokáže stroj větve zpracovat. 

Údržba je nutná

Po použití drtiče nebo štěpkovače musíte vyprázdnit koš a očistit řezné nástroje od zbytků dřeva a případně je osušit. Před začátkem další práce byste měli nože i řezný kotouč ošetřit tekutým mazivem ve spreji. Mazivo se dostane pod špínu, saze i mastnotu a vyčistí ošetřovaný materiál. Tekuté mazivo ve spreji neobsahuje silikony, proto neváže další nečistoty. Povrch nožů pokryje mazivo tenkým antikorozním povlakem, který vytváří voděvzdornou bariéru, jenž chrání před vlhkem a brání zkratům vyvolaným vlhkostí. Dále čtěte: Jak vybrat správnou sekačku? Záleží na pozemku i na tom, kdo ji bude obsluhovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008