Jak pěstovat opravdu krásné oleandry? Není to náročné, držte se ale jedné zásady

 Zahrada 
23. května 2021 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oleandry jsou specifické výraznou vůní Depositphotos
Oleandry patří k nejatraktivnějším přenosným rostlinám. Zkrášlí terasu i zahradu, nádherně a bohatě kvetou, příjemné voní. Přinesou vám domů náladu teplých přímořských krajů, přitom není náročné je pěstovat.

Oleandry jsou stálezelené krásně kvetoucí keře. V přírodě mohou dosahovat až čtyřmetrové výšky. Větve a výhony jsou prutovité, listy jsou úzké a dlouhé 10 až 15 cm, lesklé a kožovité. Na koncích výhonů vykvétají krásné vonné květy v bohatých květenstvích. Jsou doma ve Středomoří a v subtropických oblastech Asie. 

Oleandry přírodní i šlechtěné

Původní botanické druhy jsou pouze tři. Dnes je však pěstováno množství kultivarů, na mnoha místech světa rostou navíc volně v přírodě „zdivočelé“ populace těchto rostlin. Nejznámější pěstovaný planý druh je oleandr obecný, který má jednoduché růžové květy velké tři centimetry. U vyšlechtěných rostlin jsou k vidění květy různých barev - od růžové přes lososovou, světle červenou až tmavě rudou, žlutou, krémovou až po jasně bílou. Květy jsou jak jednoduché, tak plné, a mohou dosahovat velikosti až 9 cm. Některé kultivary mají okrasné panašované žluto či bělozelené listy, takže jsou dekorativní i mimo období kvetení. 

Jak pěstovat oleandry

Oleandry jsou nenáročné rostliny. Při pěstování musíte vycházet z podmínek, na jaké jsou rostliny zvyklé v přírodě. Pěstujte je na slunném místě s dostatkem vláhy v době vegetace. V domovině oleandrů letní teplota vystuouje nad 30 stupňů Celsia, v zimě se pohybuje okolo 8 stupňů Celsia. Mrazíky většinou poškodí mladé výhony, které odumírají, avšak rostliny spolehlivě obráží ze staršího dřeva nebo tvoří nové výhony od kořenů. Dlouhodobé mrazy však nepřežijí.

V našich podmínkách se dají pěstovat oleandry ve velkých nádobách s drobnou drenáží. Daří se jim v hlinitopísečné půdě s přídavkem rašeliny. Mladé rostliny do věku čtyř let přesazujte každý rok vždy do většího květináče, starší rostliny přesazujte jednou za tři až čtyři roky. U takových rostlin zkraťte kořeny o třetinu a zasaďte do původní nádoby s novým substrátem. Od jara do podzimu se rostlinám daří venku na chráněném místě na zahradě či terase, vhodné je pěstovat oleandry pod pergolou, která je krytá průhlednou stříškou. Květy oleandrů jsou náchylné na vlhkost a při dlouhotrvajících deštích hnědnou, plesnivějí a opadávají.

Řez a množení

Oleandry kvetou na koncích nových výhonů. Proto staré větve na podzim seřízněte o třetinu až polovinu. Během zimy vyrazí nové výhony, které začnou na jaře rychle dorůstat a v létě se na nich dočkáte bohaté násady květů. Polodřevité části odříznutých výhonů můžete použít k množení. Z výhonů nařezejte asi 10 až 15 cm dlouhé řízky, které zasadíte do směsi rašeliny s pískem 1:1. Přikryjte je igelitovým sáčkem a umístěte je do světlé místnosti s teplotou mezi 15 až 20 stupni Celsia. Substrát udržujte stále vlhký. Řízky můžete nechat zakořenit i ve vodě. Rostliny zakoření asi za 4 až 5 týdnů. Dále čtěte: Spousta lidí dělá každý rok tu stejnou chybu a kupuje pro výsadbu balkonovek novou zeminu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod