Dopřejte pokojovkám letnění. Aby se vrátily zdravé domů, potřebují k tomu na balkoně vhodné podmínky

 Dům 
22. května 2021 17:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojovky budou venku silnější, krásnější a odolnější Pixabay
Takzvané letnění pokojových rostlin je velmi prospěšné. Aby se vám zase na podzim vrátily zdravé domů, potřebují k tomu vhodné podmínky. Víte jaké?

I když rostliny, které máte doma, nazýváme pokojové, měli byste si uvědomit, že jejich původní domovinou bývá příroda. Proto i tyto druhy rostlin uvítají, pokud je během jara a léta necháte venku na čerstvém vzduchu. Ozdobí vám tak balkon či terasu. Pro letnění se však nehodí všechny druhy rostlin. 

Kdy začít s letněním 

S letněním rostlin byste měli začít ideální po zmrzlých a vytrvat až do konce září. Vzhledem k teplotním výkyvům se však tato doba může ještě změnit. Rozhodně s letněním nezačínejte dříve, pokud noční teploty budou padat pod 10 stupňů Celsia. A této teploty se držte i v případě ukončení letní venkovní sezony. Vyberte si den, kdy bude slunce schované pod mrakem. Rychlé vystavení slunečním paprskům by rostliny špatně snášely, hrozilo by popálení listů.

Kam s nimi

Nejlepším místem pro letnění jsou balkony otočené na východ a odpolední západ – takový, kam začne svítit až odpolední slunce. Co se týká stanoviště, pak rostliny, kterým nevadí přímé sluneční paprsky, postavte klidně na slunce. To se týká například palem, aloe, kaktusů, sukulentů, citrusů, agáve, rozmarýnu nebo juky. V drtivé většině případů bude všem rostlinám vyhovovat spíše polostín. Úplný stín potřebují kapradiny, bramboříky, břečťany a azalky. 

Prospěch pro rostliny 

Už na první pohled by mělo být zřejmé jak rostlinám pobyt venku prospívá. Budou více olistěné a silnější, výhony kompaktní. Svá pozitiva udělá i samotné počasí. Například vítr podporuje sílu a pevnost stonků, déšť přináší živiny, osvěžení, zálivku a odnáší nečistoty pokrývající povrch listů.

Více vody 

Jestliže jste zvyklí rostliny zalévat jednou či dvakrát do týdne, pak se připravte na to, že u letněných pokojovek bývá potřeba vody častější. Dokonce i několikrát denně. Důvod je prostý. I na tom nejtmavším venkovním místě je více světla než na nejsvětlejším místě uvnitř bytu. Díky tomu rostliny rychleji rostou, mají větší a silnější listy, takže tím pádem potřebují i více vody. Navíc venku mnohem rychleji vysychá i zemina v květináči. Dávku hnojení ovšem nezvyšujte. 

Nástrahy širého nebe

I když se pokojové rostliny venku dostanou velmi rychle do dobré kondice, přesto jim hrozí určitá nebezpečí. Venku na ně číhají molice, mšice i svilušky. Proto je během pobytu venku kontrolujte a v případě potřeby včas zakročte. O tom, co z přírodních produktů pomáhá, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008