Jak vybrat správný váleček z hlediska materiálu, použité barvy a účelu

 Dílna 
31. května 2021 15:11 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby se natírání nestalo noční můrou Depositphotos
Podobně jako u štětců i u válečků existuje mnoho druhů. Nestačí proto koupit první nebo nejlevnější, který vám přijde pod ruku. Volbou správného válečku, tedy jeho velikosti, materiálu, zamýšleného druhu barvy a dalších atributů, si ušetříte jak práci, tak případný čas strávený opravami malby či nátěru.

Než se tedy pustíte do malování nebo natírání, věnujte chvíli času malé válečkové osvětě.

První kritérium: Velikost

Na velké plochy, jako jsou stropy a stěny, je dobré zvolit větší váleček s delším vlasem, který pojme více barvy, a tudíž ho nemusíte tak často namáčet. Sníží se také počet přechodů, které bude třeba případně poupravit. Užitečné jsou také válečky se zásobníkem, ale ty, jak se dozvíte dále, nejsou vhodné pro malířské začátečníky. Na menší plochy jsou naopak vhodné menší válečky s kratším vlasem, se kterými se pracuje mnohem přesněji.

Materiálové rozdělení válečků

Volba materiálového složení vlasu válečku záleží na typu použité barvy. Přírodní velur zvolte na základové a antikorozní barvy a laky. Přírodní vlněné válečky jsou vhodné pro nanášení vodou ředitelných barev, především silikátových a latexových. Jehněčí kůže si bude rozumět pouze s vodou ředitelnými barvami. Na ty jsou vhodné i válečky z polyuretanu.

Polyamidové návleky do 6 mm délky vlasu jsou vhodné na latexové, olejové, antikorozní a dvousložkové barvy. Délku vlasu od 6 do 12 mm zvolte na akrylátové barvy, mořidla a odstraňovače starých nátěrů. Pěnové (molitanové) a nylonové válečky se hodí jak na vodou ředitelné, tak na syntetické barvy.

Flockované válečky

Tato technologie značí, že jsou vlákna elektrostaticky nastřelována do lepidla na podkladu. Válečky vyrobené tímto způsobem mají hustý, rovnoměrně rozprostřený vlas, který dobře nabírá barvu a lépe ji také pouští. Opak představují pěnové a strukturální válečky, tedy válečky vyrobené z jednolité hmoty, anebo válečky s tkaným potahem.

Žebříček kvality válečků

Pokud nejste profesionál a natíráte či malujete pouze občas, nemusíte sahat po nejdražších válečcích, i ty – řekněme střední třídy – se mohou postarat o kvalitní výsledek. Přesto, pokud se chcete zorientovat i v této oblasti, vězte, že podle životnosti a kvality nanášení barev se mezi špičku řadí válečky s polyamidovými a polyakrylovými vlákny, pomyslný bronz patří polystyrenovým válečkům a na chvostu se krčí válečky molitanové.

Kvalitní jsou rozhodně i přírodní materiály, ale jako všude i tady platí, že o výsledku rozhoduje celá řada faktorů. V tomto případě to je zvolená nátěrová hmota a povrch toho, co budete natírat.

Tvary obyčejné i speciální

Většina z nás si představí klasický váleček na stěny a stropy, ale málokoho už napadne, že by existovaly i nějaké speciální válečky. A přesto jsou. V portfoliu prodejců najdete válečky určené na natírání trubek, radiátorů, koutů či linek. Zvláštní kategorii představují válečky na moderní plastické nátěry. Tyto válečky jsou robustnější, strukturálnější a zvrásněné, čímž se dosahuje záměrně nesouměrného nanášení barev.

Zásobníky do rukou profesionálů

Válečky se zásobníkem barvy jsou jistě pohodlnější, protože se nemusejí po několika tazích namáčet. Práce s nimi však vyžaduje cvik, protože pro stejnoměrné nanesení barvy je nutné dosáhnout vždy stejnoměrného tlaku. Při větším přitlačení pak také hrozí odlupování starých vrstev barvy či dokonce omítky. Navíc jsou válečky se zásobníkem o poznání těžší.

Péče o válečky

Nový váleček je dobré před prvním použitím vymáchat ve vlažné vodě či v lehkém saponátu, abyste smyli případné nečistoty z výroby, a nechat jej uschnout. Ihned po použití váleček vymyjte, protože zaschlá barva se z něj odstraňuje špatně, zejména pokud je syntetická. Jakmile totiž takový použitý váleček necháte bez omytí zaschnout, je prakticky na odpis. Čtěte také: Pět klasických barevných kombinací, které zafungují v každé domácnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod