Psí naháči mají méně chlupů i zubů. Jsou ale chytří a houževnatí

 Mazlíčci 
28. května 2021 11:12 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Psí naháči jsou velmi přátelští Pixabay
Ne všichni psi se mohou chlubit hustou srstí, existují i bezsrstá plemena, kterým se obecně říká naháči. Někomu se oškliví, jiní pro ně mají slabost. Je pravdou, že mají něco do sebe. A rozhodně nejde o žádné chudáčky. Jsou to obvykle velmi aktivní, chytrá a houževnatá zvířata.

Drtivá většina psů má 42 zubů, u naháčů je to ale jinak. Mají totiž nejen méně chlupů, ale také zubů. Konkrétně jim chybějí třenové zuby a stoličky. Je to dáno geneticky. Pokud se rozhodnete psího naháče pořídit, měli byste vědět, na co se zaměřit. Určitě by bzsrstým pejskům nevyhovoval celoroční pobyt venku. Jinak však jde o velmi aktivní a společenské psy, kteří se hodí pro páníčky všech věkových kategorií.

Opalovací krém je nutností

Vzhledem k tomu, že psí naháči mají méně chlupů než běžní psi, musíte dobře pečovat o jejich pokožku, která je citlivá. Naháči doslova milují sluneční paprsky a jakmile mají možnost, hned se na nich rádi vyhřívají. Je proto vhodné mazat je alespoň v létě opalovacím olejem, aby se jim odhalená kůže nespálila. Můžete v případě nouze sáhnout i po opalovacím oleji pro lidi, lepší je ale sehnat si olej pro psy. Většinou je nemastný, bez vůně a zápachu, s ochranným faktorem 20 nebo 30. Opalovací olej naneste hlavně na světlou barvu kůže, růžový nos či uši.

Koupel jednou za týden

Naháči se na rozdíl od jiných pejsků častěji a více potí, žlázy po celém těle produkují maz a tato kombinace vytváří ochranný film. Je potřeba je proto 1x týdně koupat jemným šamponem.

Pro naháče existuje celá řada kosmetických přípravků. Kdo chce, může si kromě čisticího přípravku pořídit také hydratační krém, masku, peeling či tonikum.

Oblečky do zimy i horka

Do chladného počasí pořiďte naháčům vhodné oblečky, které jim zajistí správnou termoregulaci. V zimě také budete muset více dbát na jejich tapky a pravidelně je potírat balzámem.

Co se týká oblečků, i na léto jim můžete pořídit alespoň lehké tričko, aby je ochránilo před slunečními paprsky.

Nejde o žádné gaučáky

I když se to může na první pohled zdát, rozhodně nejde o takzvané gaučáky, kterým by bylo nejlépe doma na pohovce. Naopak jsou to pejsci, kteří velmi milují pohyb, můžete s nimi trénovat i agility, při kterém zaměstnají jak tělo, tak hlavu. Na druhou stranu budou spokojení i tehdy, pokud jim dopřejete jen každodenní procházku.

Inteligentní, houževnatí a oddaní

Co se týká povahy psích naháčů, záleží hodně na konkrétním plemeni. Najdete mezi nimi velmi inteligentní pejsky, kteří jsou oddaní svému pánovi. Pokud vás naopak zajímá, která plemena patří mezi nejhloupější, přečtěte si náš článek zde. Naháči jsou také houževnatí. Vzhledem k tomu, že jim není vlastní agresivní chování, skvěle se hodí do rodin s dětmi. A jaká jsou nejznámější plemena psích naháčů? 

Čínský chocholatý pes

Má milou a přátelskou povahu, nebývá zlý, naopak je vždy v dobré náladě. Vyžaduje spíše méně péče a jeho výchova je snadná. Velmi se hodí k dětem.

Mexický naháč

Je většinou klidný, nemívá problémy ani s dalšími domácími zvířaty. Zároveň ale počítejte s tím, že je to pes s osobností, který bude v některých situacích prosazovat vlastní názor. V případě nouze dokáže bránit svou rodinu. I toto plemeno je vhodné k dětem.

Peruánský naháč

Jde o skvělého společníka, pro tuto roli byl také v dávných dobách v Peru vyšlechtěn. Potřebuje dostatek pohybu, hodí se proto pro milovníky častých vycházek. V rodinách s dětmi bude velmi spokojený.

Americký bezsrstý teriér

Je to velmi inteligentní plemeno, vhodné pro sport a výcvik. Má silnou osobnost, ale v žádném případě není agresivní. Vyniká svou inteligencí a houževnatostí. Nesnáší samotu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod