Letošní úrodu rajčat mohou ohrozit bílé skvrny na listech, které se objevují brzy po přesazení

 Zahrada 
29. května 2021 08:57 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Neprospívající rostlina potřebuje okamžitou péči archiv redakce
Také chodíte každý den kontrolovat, jak rostou sazenice rajčat, které jste tak pečlivě pěstovali doma v obýváku ze semínek? Možná i vám teď skomírají v záhonku na zahradě nebo v truhlíku na balkoně, jsou povadlé a plné bílých fleků i když mají nejlepší péči. Kde se skvrny vzaly a jak se jich zbavit, případně jim předejít?

Rajčata jsou jednou z nejčastěji pěstovaných zelenin na našich zahrádkách. Jejich pěstování je poměrně snadné, za dodržení určitých pravidel ho zvládne i začátečník a rostliny se brzy pyšní vysokou úrodou šťavnatých sladkých plodů, které se s těmi kupovanými nedají srovnávat.

Abychom však sklidili sladká a chutná rajčata, musíme o ně náležitě pečovat, vědět, kdy a kam je vysadit, jak je hnojit a chránit před povětrnostními vlivy. A je jedno, jestli je pěstujete na záhoně, ve skleníku nebo v nádobě na balkoně.

Nedostatečné otužení

Také už se nemůžete dočkat, až konečně nastane opravdové jaro, začne svítit sluníčko a přijdou teplejší dny? Stejné pocity možná zažívají i vaše rajčata. Možná i proto se na jejich listech objevují bílé až nažloutlé skvrny, které by vás měly varovat, že je něco v nepořádku. Na vině může být nedostatečné otužení rostliny před přesazením na venkovní stanoviště. Společně s chladným počasím a silnými větry je rostlina jednoduše nastydlá. Jak se o rajčata správně starat jsme psali zde.

Jak pomoci poškozeným rostlinám

Pokud už máte sazenice venku, přikryjte je ještě bílou textilií, než začne být tepleji, a chraňte je před větrem. Rajčata jsou rostliny teplomilné, mají ráda teplo a vyhřátou půdu. Sazeničky rovněž připevněte k opoře, abyste zabránili polámání rostlinky. Také se vyplatí rostliny pohnojit proti škůdcům raději dopředu, ať nemusíte později léčit napadenou rostlinu.

Jak problémům zabránit

Pokud jste rajčata ještě ven neodnesli, počkejte s jejich vysazením ještě pár dní nebo je začněte postupně každý den na chvíli vynášet ven, aby se otužily. Sázejte vždy jen silnou rostlinu s bohatým kořenovým systémem a temně zelenými listy. Výsadbu je nejlepší provést do konce května na slunné místo. Záleží však na počasí a odrůdě, takže letos můžete klidně ještě chvilku počkat.

Správný postup při sázení

Před přesazováním rostlinek je nikdy nezalévejte. Lepší je mít substrát lehce proschlý, aby se s ním lépe manipulovalo, čímž snížíte riziko poškození na minimum. Při přesazování zacházejte s rostlinkami opatrně a raději si je položte, zejména pokud pofukuje vítr. Rostlinky pokládejte alespoň 80 centimetrů od sebe do kypré hluboké brázdy, na jejíž dno položte slepičince nebo kompost. Zasypte trochou hlíny a navrch položte rostlinky našikmo. To proto, aby se maximalizovala délka stonku, který je v zemi. Rostlina totiž dokáže pustit kořínky i ze stonku, který je pod zemí a je pak silnější a lépe vám urodí. Pokud sázíte do truhlíku nebo květináče, postupujte stejně, ale sázejte rostliny svisle, nikoliv šikmo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008