Popálení od kopřivy je nepříjemné. Od bolesti uleví běžně dostupné věci

 Ostatní 
06. června 2021 10:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na popáleniny od kopřiv si nesahejte Depositphotos
Kopřivy dokáží dorůst do opravdu úctyhodných rozměrů a i když jsme od dětství slýchávali, že popálení kopřivou je zdravé, asi se všichni shodnou na tom, že je hlavně nepříjemné. Naštěstí existují způsoby, jak od pálení ulevit.

Kopřiva je velmi zdravá, ale když se o ni popálíte, není to žádný med. Trpí obzvláště malé děti, kterým se občas podaří do kopřiv vysloveně spadnout, takže bolestivé pálení cítí prakticky po celém těle.

Byla by škoda kopřivy ze zahrady jen tak vytrhat a zlikvidovat. Pokud to jen trochu jde, nechejte je alespoň na nějakém místě růst. Kromě toho, že je můžete přidávat do jídla, lze z nich také vyrobit řadu léčivých preparátů. A zahrádkáři zase ocení, že si z kopřivy mohou vyrobit výborné hnojivo zvané jícha. O všestranném využití kopřiv jsme blíže psali zde.

Proč kopřiva pálí

K popálení kopřivou dojde v případě kontaktu pokožky se žahavými chloupky, kterými je celá kopřiva, a to včetně listů, pokryta. Tyto chloupky jsou duté a obsahují směs látek, které způsobují pocity pálení a vyvolávají charakteristickou kožní vyrážku. Mezi chemické látky, které žahavé chloupky kopřivy obsahují, mimo jiné, patří:

  • Histamin: tato látka vyvolá podráždění pokožky a vznik vyrážky.
  • Acetylcholin: tato látka je, spolu s moroidinem, zodpovědná za pocit pálení.
  • Serotonin: tato látka zesiluje účinek histaminu a acetylcholinu.
  • Leukotrieny: tato látka patří mezi zánětlivé faktory a podporuje zánětlivou reakci organismu.
  • Moroidin: jedná se o silný neurotoxin, který při dotyku vyvolává intenzivní pocit pálení.

Jak bojovat s popálením

V prvé řadě je třeba odolat pokušení a prvních 10 minut se kůže popálené od kopřiv vůbec nedotýkejte. Během této doby se chemické látky zodpovědné za pocit pálení dostanou na povrch pokožky, zaschnou a půjdou lépe odstranit.

Popálení, které vám způsobila kopřiva, pak můžete zmírnit hned několika metodami. Zkuste například po deseti minutách od popálení umýt postižené místo vlažnou vodou a mýdlem. Tato kombinace dokáže citelně zmírnit bolest, výsev vyrážky i následné svědění a otoky.

Sáhnout můžete také po přírodních zdrojích, jako je máta, rozmarýn nebo šťovík. Drcenými listy těchto bylinek si potřete popálené místo. Dobře funguje také pasta z aloe vera, jedlé sody a vody.

Pokud máte doma krém na bodnutí hmyzem, můžete ho použít. V případě rozsáhlejšího popálení, obzvláště u dětí, lze v lékárně sehnat znecitlivující krém. Velkou úlevu přinese rovněž ledový obklad. O tom, jak lze kopřivu uplatnit v kosmetice, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008