Nenechte svilušky vysát život z vašich rostlin. Vyzkoušejte několik šetrných fíglů, které na ně zabírají

 Zahrada 
21. června 2021 13:23 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rod svilušek zahrnuje několik druhů, které se odlišují různými barvami  Depositphotos
Svilušky každoročně útočí na řadu rostlin, kterým velmi škodí. Nebezpečný hmyz je může dokonce i zlikvidovat. Množí se velmi rychle. Pokud nezasáhnete včas, můžete přijít o spoustu rostlin. Pokud nechcete svilušky likvidovat chemickými prostředky a zatížit jimi své rostliny, vyzkoušejte několik šetrných fíglů, které na ně také zabírají.

Druhů svilušek existuje mnoho. Nejčastěji se setkáte se sviluškou chmelovou, ovocnou nebo stromovou. S chutí nevysávají pouze zeleninu, ale i listy ovocných stromů nebo jehličnany. Daří se jim zejména v teplých a suchých podmínkách. Horké letní počasí je pro ně ideální období k parazitování. Rozeznejte je a bojujte s nimi, dokud vaše rostliny nejsou zcela vysáté.

Rozpoznat svilušky není snadné

Svilušky většinou nelze rozpoznat pouhým okem, měří totiž méně než půl milimetru. Dospělí jedinci mají červenou, oranžovou, bělavou i černou barvu. Vyskytují se na spodní straně listů, květech i stoncích. Vysávají z rostlin šťávu. Svilušky poškozují listy, které se obvykle začnou kroutit. Vytvářejí si na nich drobné pavučinky, které jim usnadňují pohyb. Svilušky můžete zpozorovat pomocí lupy. Pokud ji nemáte, vezměte si bílý papír, držte jej pod listem a několikrát do něj klepněte. Na něm můžete svilušky okem zahlédnout.

Použijte obyčejnou vodu

Většině druhům svilušek se daří v horku a suchu. Bojovat proti nim můžete s obyčejnou vodou. Pokud svilušky naleznete na zahradě u větších rostlin, použijte zahradní hadici s vysokotlakou tryskou. Voda nebezpečný hmyz vymyje. V případě, že jste našli svilušky u malých rostlin, nalijte vodu do rozprašovače a postříkejte s ní spodní stranu listů. Voda zároveň funguje i jako prevence. Pravidelně rostliny vodou omývejte, sviluškám nesvědčí vlhkost.

Připravte bylinkový roztok

Voda na všechny svilušky nemusí stačit, proto přistupte k dalšímu kroku. Připravte si jednu polévkovou lžíci hřebíčku, heřmánku a skořice. Všechny ingredience rozpusťte v litru vody, kterou přiveďte k varu. Poté nechte odvar odstát, a následně jej nalijte do rozprašovače a postříkejte s ním rostliny napadené sviluškami. Roztok aplikujte každý den, dokud nebudete mít pocit, že jste nad nimi vyhráli. Poté dále pokračujte v preventivním opatření s vodou.

Vsaďte na citronovou šťávu

V případě, že v domácnosti nenajdete všechny výše zmíněné ingredience, k hubení svilušek použijte citrony. Vezměte si alespoň dva citrony a vymačkejte je do poslední kapky. Poté citrusové ovoce smíchejte s litrem vody. Citronovou šťávu důkladně zamíchejte a postříkejte s ní postiženou část rostlin. Přečtěte si také, jak bojovat proti komárům. Vsaďte na přírodní repelent v podobě rostlin, které je odpudí.

Zdroj info:
www.thespruce.com
www.lawnstarter.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008