Některé lidské jídlo psi rozhodně mohou. Prozradíme, co jim můžete v klidu dopřát

 Mazlíčci 
27. června 2021 11:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I psi si mohou pochutnat na některých lidských potravinách Depositphotos
Někteří chovatelé rádi dají svému pejskovi tzv. něco od stolu, jiní zase naopak striktně dodržují psí stravu. Faktem ale je, že je tu pár potravin, na kterých si bez problémů může váš pes pochutnat, aniž by mu cokoliv hrozilo.

Než se ale pustíme do výčtu potravin, které můžeme dávat i psům, musíme mít na paměti jednu zásadní věc. Všechna jídla by měla být servírována pouze jako doplňková k běžné vyvážené psí stravě. Takže ano, můžete dát svému psovi tzv. něco od stolu, ale jen na ochutnání.

Rýže

Rýží je dobré krmit v případě, když má váš pes problémy s trávením a potřebuje jemné jídlo. Existuje celá řada různých druhů rýže. Hnědá rýže má ve srovnání s bílou rýží o něco více bílkovin a o něco méně tuku. Bílá nebo instantní rýže je snadno stravitelný sacharid, což z něj činí dobrý zdroj energie, když má váš pes podrážděné bříško nebo pokud je již ve vyšším věku.

Popcorn

Ale pozor! Musí to být popcorn, který není z mikrovlnky, je nesolený a neobsahuje máslo. Takový popcorn obsahuje draslík a minerály pro tvorbu kostí, a také fosfor, hořčík a vápník.

Maso bez tuku

Kuřecí, hovězí nebo vepřové bez viditelného tuku a bez přidaných omáček nebo koření může být skvělou tréninkovou pochoutkou, anebo jej může přidat do stravy vašeho psa, čímž dostane trochu kvalitních bílkovin navíc. Takové maso je vynikajícím vyváženým zdrojem aminokyselin, stavebních kamenů svalstva v těle vašeho psa. Maso je také skvělým zdrojem vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, pyridoxin a kobalamin). Tyto vitaminy se podílejí na energetickém metabolismu v těle.

Játra

Játra jsou k dispozici lyofilizovaná ve většině obchodů pro zvířata, můžete je také samozřejmě koupit čerstvá. Ta můžete psovi uvařit a upéct. Játra jsou vynikajícím zdrojem vitaminů B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová a kyselina listová), vitaminu A a vitaminu K. Jsou také skvělým zdrojem železa.

Ale pozor! Příliš velké množství jater může být pro psy toxické kvůli vysokému obsahu vitaminu A. Proto je nejlepší omezit množství jater na maximálně 1 g čerstvých jater na jeden kilogram hmotnosti psa denně.

Ananas, dýně a cottage

Ananas může být pro vašeho psa speciální pochoutkou. Obsahuje převážně cukr, ale také vápník a draslík. Podobně můžete psovi nakrájet na kostičky i dýni, samozřejmě bez semínek.

Cottage má vysoký obsah bílkovin a vápníku a je vcelku dobrou možností, jak přidat do stravy vašeho psa nějaké další bílkoviny. Ale jde o mléčný výrobek, který některým psům vadí, takže buďte s jeho množstvím opatrní.

Petržel a hrášek

Už dlouho se má za to, že petržel zlepšuje psí dech, takže příště můžete k masu pejskovi přidat také několik polévkových lžic nasekané petrželky, abyste přidali chuť a barvu. Petržel může být také dobrým zdrojem vápníku, draslíku a beta-karotenu.

Hrách můžete přidat přímo do jídla vašeho psa, ať už použijete zmrazený nebo rozmrazený. Hrášek je dobrým zdrojem vitaminu B, thiaminu, fosforu a draslíku.

Takže hurá do kuchyně, vaši mazlíčci vám za takové dobroty určitě poděkují. Dále čtěte: Esenciální oleje dělají prokazatelně dobře i našim psům. Pomohou s úzkostí, parazity i chutí k jídlu.

Zdroj: ModernDog

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008