Vyrobte si jednoduše přírodní hnojivo, které vás bude stát jen trochu času

 Zahrada 
01. července 2021 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní hnojivo přispěje ke zvýšené úrodě zeleniny Pixabay
Pokud pěstujete na vaší zahradě zeleninu a květiny, nezamořujte si půdu chemií, ale připravte si přírodní hnojiva z toho, co máte po ruce.

Pro dobré hnojivo nemusíte hned spěchat do obchodu, lze ho vyrobit i například ze slepičinců, dřevěného popela či kopřiv. Sáhnout po chemii je možná snadné, ale ne vždy jde o nejlepší cestu. Chemická hnojiva ničí původní mikroorganismy a proměňují kyselost půdy. Stačí se podívat kolem sebe na vyčerpaná pole, neustále hnojená, v nichž není ani jedna žížala.

Kopřivy

Na vaší zahradě si hýčkejte kopřivy. Když je vyplejete, nevyhazujte je. Stačí je položit na zeleninové záhony a počkat, až se rozloží. Do půdy na vaší zahradě vpustí dusík, fosfor, zinek, draslík a železo. Tyto látky podporují růst rostlin a zvyšují jejich obranyschopnost. Žížaly dobře vědí, co je dobré, proto milují kopřivy. Připravte jim pochoutku z kopřiv. Kopřivovou nať spařte, odneste ji na kompost, který si díky tomu žížaly zamilují.

Z kopřiv si můžete připravit také výborné hnojivo. Kbelík naplňte nasekanými kopřivami a zalejte dešťovou vodou. Takto naložené kopřivy nechte tři týdny kvasit. Budou zapáchat, ale to už k přípravě přírodního hnojiva patří.

Mšice jsou na zahrádce otravné. Kopřivy jsou výborné na hnojení, ale také na ochranu rostlin před mšicemi. Půl kila kopřiv naložte do 5 l vody a louhujte celý den. Druhý den nařeďte jeden díl výluhu a pět dílů vody a postříkejte napadenou rostlinu. Tento postřik se nehodí na cibuli a luštěniny, protože jim ublíží.

Slepičinec

Když vám po dvoře běhají slepice, zanechávají za sebou přírodní hnojivo. Pokud nemáte slepice, slepičince se jako hnojivo prodávají. Stačí jeden slepičinec, který vložíte do nádoby, zalijete vodou a necháte zkvasit. Takto připravené hnojivo nařeďte vodou, a to v poměru 1 díl výluhu na 10 dílů vody. Zalévejte tímto hnojivem muškáty, rajčata a jahody. Rostlinám dodáte dusík, fosfor a draslík. 

Dřevěný popel

Pokud v létě grilujete, připravujete si báječné hnojivo, dřevěný popel obsahuje vápník, draslík, hořčík a fosfor, většina těchto živin se do dřeva dostala z půdy v průběhu růstu stromu. Pokud popelem posypete záhony, živiny se opět vrátí do přirozeného kompostu. Ze všech přírodních hnojiv nesmíte zapomenout na kompost, který si připravujte v průběhu celého roku. Na kompost odnášejte zbytky zeleniny, odřezky, slupky, přidávejte listí, trávu a jiné zbytky rostlinného původu ze zahrady. V parném létě kompost pokropte, protože se rozkládá a potřebuje vlhkost. Nezapomínejte kompost jednou za rok proházet. Kompostovanou zeminu přidávejte do záhonů, truhlíků atd. 

Mulčujte posekanou trávu

Pokud vyjíždíte často se sekačkou, nevyhazujte trávu na kompost, ale rozhazujte ji na záhony. Můžete ji nechat proschnout, ale klidně ji na záhony přidejte čerstvou. Rozložte ji v tenké vrstvě a nechte rozložit, půda do sebe vsákne živiny. Kromě trávy můžete k mulčování použít dřevní štěpku, kůru, piliny a spadané listí. Dále čtěte: Salátová okurka a její využití k praktickým účelům v domácnosti.

Zdroj: www.thespruce.com, www.savvygardening.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod