Zahrada v létě. Péče o trávník, živý plot, ovocné stromy i bylinky

 Zahrada 
08. července 2021 08:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mezi letní práce patří stříhání živého plotu Depositphotos
Většina lidí si letní měsíce pojí s odpočinkem a sluněním na dovolené. Nesmíte ale zapomínat ani na svou zahradu. Jinak vám zůstanou oči pro pláč.

Kromě pravidelného sekání trávníku na vás čeká tvarovací řez živého plotu a pokud je třeba, tak i zálivka. Právě ta je během léta dost diskutovaná. Ukážeme vám, čím lze spotřebu vody značně ušetřit. 

Péče o trávník v letních měsících

Během léta trávník trpí vysokými teplotami, nízkou vzdušnou vlhkostí a nedostatkem přirozených dešťových srážek. Pokud nepanují dlouhodobá sucha, pak se můžete starat i o trávník, jak jste zvyklí. Nezalévejte však jindy než navečer nebo dokonce přes noc, což je možné jen v případě nainstalovaní automatického zavlažovacího systému. V průběhu měsíce července a srpna je možné trávník pohnojit, nejlépe pomalu rozpustným hnojivem, které porost zásobí živinami až do podzimu. Pohnojení musíte plochu opět zalít. V případě, že udržujete trávník v bezplevelném stavu, je možné právě teď provést postřik proti dvouděložným plevelům.

Živé ploty

Většina živých plotů vyžaduje alespoň dva tvarovací řezy. První se provádí v červnu a druhý v srpnu, kdy už jsou větve opět odrostlé. K tomuto účelu se hodí plotové nůžky. Během léta by měl být řez citlivý a neměl by zbytečně zasahovat hluboko. Zmlazení živých plotů ponechejte na jaro.

Ovocné stromy

Může vám připadat, že v letních měsících je na řez ovocných stromů už pozdě, pravdou ale je, že tvarované jádroviny ve tvaru štíhlého vřetene, špalíru vyžadují zásah i v letních měsících. Je třeba odstranit bujné výhony, které nemáte v plánu na dřevině ponechat pro zapěstování nové kosterní větve. Během letních měsíců neprořezávejte ořešáky. Stejně tak je pozdě na prořez peckovin. 

Bylinky

Léto je jako stvořené pro sklizeň bylinek. V tomto období lze sklízet mátu, meduňku, mateřídoušku a tymián. Bylinky sušte na bylinkářských sítech ve větrané místnosti bez přímého přístupu slunečních paprsků. Bylinky sklízejte pomocí speciálních zahradnických nůžek, které jsou určené pro řez bylinek. Snadno se s nimi pracuje.

Pozor na škůdce

Během letních měsíců se mohou na ovocných stromech objevit škůdci. Na růžích i ovocných stromech jsou to často mšice. Proti tomuto hmyzu si můžete pořídit přípravky biologické ochrany, které jsou šetrné životnímu prostředí. Na rostlinách zimostrázu se mohou objevit zelené housenky, které mohou během málo dní rostlinu poškodit a zbavit ji listů. Jedná se o zavíječe zimostrázového. Pokud objevíte požery na listech stálozelených dřevin, pak se jedná o larvy lalokonosce rýhovaného. Ten si rád pochutná na listech bobkoviště lékařské. Dále čtěte: Léto je období sklizně. Jak správně zamrazit úrodu ze zahrady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008