Zaměřte se na těchto pár úkonů a vaše úroda rajčat bude daleko bohatší

 Zahrada 
29. června 2021 16:16 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby byla jablíčka jako z ráje, chce to trochu péče Depositphotos
V tomto období se začíná lámat chléb, tedy rozhoduje se o kvalitě budoucí úrody rajčat. Nechat je jen tak napospas přírodě by byla cesta k o hodně menší úrodě, než když pravidelně přiložíte ruku k dílu. Trocha pravidelné péče se vám rozhodně vyplatí a mnohokrát vrátí zpět.

Rajčata jsou docela náročné rostliny vyžadující správnou zálivku, přihnojování, vyvazování či ulamování listů. V našem článku se dozvíte vše podstatné, co pro bohatou úrodu můžete udělat právě v těchto dnech.

Vody ani málo, ani moc

S vodou je to u rajčat složitější. Nesmí jí být málo, ale zároveň nesmíte rajčata přelívat. Jestliže bude zálivky málo, plody nedorostou běžné velikosti, budou deformované a popraskají. Při přehnané zálivce zase hrozí uhnívání kořenů a následně i celé rostliny. Každopádně je důležité zalévat ráno nebo večer, nikdy ne přes den. Druhé pravidlo říká, že rostlinu zaléváme výhradně ke stonku – nejlépe konví bez kropítka. Voda by se neměla dostat na listy ani plody. Vhodné je zajistit kolem rostliny mulč, například kůru nebo posečenou trávu, které zabrání vysychání půdy.

Nezapomínejte vyvazovat

Zjistěte si, jaká by měla být optimální výška vaší odrůdy rajčat a nepřekračujte ji. Většinou bývá kolem 150 cm. Jakmile jí rostlina dosáhne, zaštípněte hlavní výhon. Tím zajistíte, že rostlina dá svoji sílu do plodů. Mezitím rostlinu vyvazujte k opoře, abyste zabránili jejímu zlomení. Stává se to buď pod tíhou plodů nebo kvůli povětrnostním vlivům. U keříčkových rajčat je vhodné tvarování pomocí drátku do šířky tak, aby se do středu keříku dostalo co nejvíce světla a plody mohly krásně dozrávat.

Spodní listy musejí pryč

Jakmile sklidíte všechny plody uzrálé na jedné stopce, odstraňte všechny listy pod ní. U nich již neprobíhá fotosyntéza a rostlinu by zbytečně vysilovaly. Určitě ale neodstraňujte všechny listy, jak to radí někteří pěstitelé. Rajčata by sice byla větší a dozrála by rychleji, ale kvůli nedokončené fotosyntéze by byla spíše vodnatá a téměř bez chuti. Je dobré také vyštipovat boční výhonky rostoucí v úžlabí listů, které rostlinu zbytečně vysilují. Čtěte také: Nastartuje během tří dnů metabolismus a začněte hubnout.

Pravidelně přihnojujte

Rajčata jsou známá svojí náročností na výživu. Právě v období nasazování a vývoje plodů potřebují pravidelný přísun fosforu a draslíku. Tady se jako nejlepší varianta jeví zakoupení přípravku speciálně určeného pro rajčata. Nepoužívejte běžné hnojivo – mohlo by v něm být příliš dusíku, což by rajčatům nesvědčilo. Pokud ovšem nemáte možnost sehnat organické hnojivo, jako jsou slepičince nebo hnůj, které se však také dají sehnat v obchodech, a to v tekuté nebo granulované formě.

Zdroj: gardenersworld.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008