Nevyhazujte skořápky z pistácií. Dají se výborně zužitkovat doma i na zahradě

 Ostatní 
01. července 2021 12:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Až si smlsnete na oříšcích, skořápky nevyhazujte, budou se hodit Depositphotos
Asi by se našel málokdo, komu by nechutnaly pistácie. Celosvětově oblíbená pochutina si našla své pevné místo i v našich miskách a u televize se jí ročně spořádá obrovské množství. Nemluvě o tom, že pistácie se pro svou specifickou lahodnou chuť využívají v gastronomii, vzpomeňme například pistáciovou zmrzlinu, pochoutku Lokum nebo salám Mortadella. A když si budete skořápky poctivě sbírat, můžete je ještě výhodně zužitkovat.

Pistáciové skořápky mohou posloužit nejen jako dekorace, ale také jako relaxační pomůcka. A uplatnění najdou i v zahradě.

Na kompost i do záhonu

I kdybyste pro pistáciové slupky nenašli využití z našich tipů, které se dočtete dále, vždy je můžete přidat na kompost. Přece jen jde o organický materiál. Vhodnější ale bude je použít jako mulč. Kdybyste jich měli málo, stačí je promíchat například s kůrou. Pistáciové skořápky propustí vodu a zároveň brání odpařování vody. Částečně také chrání před růstem plevele. Dobrou zbraní jsou také proti slimákům a šnekům, proto jich vrstvu nasypejte okolo rostlin, ke kterým je nechcete pustit.

Rada

Než pistáciové skořápky použijete v zahradě, propláchněte je vodou, abyste z nich spláchli sůl, která by rostlinám nesvědčila.

Drenáž i ozdoba květináčů

Také často řešíte, co dát na dno květináče, když třeba zrovna nemáte střep z nějakého starého kousku? Zkuste pistáciové skořápky. Postarají se o skvělou drenážní vrstvu. Vodu propustí, kdežto hlína zůstane na svém místě. Navíc časem změknou a dokáží vodu i udržet. Skořápky též můžete nasypat do květináče okolo rostliny, čímž opět snížíte odpařování vody a vytvoříte netradiční dekoraci. Anebo skořápky přilepte tavnou pistolí přímo na květináč, získá tím zajímavý obal. 

Vyzdobte si dům či chatu

Pistáciové skořápky zajímavě vypadají v průhledné váze nebo svícnu. Použít se dají také při aranžování květin v nádobě. Nedrží sice tvar jako polystyren, ale třeba na sušené květiny postačí. Dále se dají lepit na věnce na dveře, po provrtání dírek z nich můžete udělat náhrdelník nebo závěs do dveří, podobně jako se to svého času dělalo s „céčky“. Čtěte také: Osvědčené rady, jak vyhnat horko z bytu.

Pokud se vám výše uvedené tipy nehodí, nebo budete mít skořápek hodně, klidně s nimi můžete zatopit nebo je přihodit do táboráku. V takovém případě je ale lepší je dát do papírového sáčku nebo zabalit do starého papíru, protože skořápky občas praskají a odletují.

Zdroj: agentwest.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008