Mnozí lidé vybírají prostěradlo podle délky a šířky matrace. A pak se diví, že jim nesedí

 Dům 
04. července 2021 14:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na spokojený spánek má vliv i prostěradlo Depositphotos
Spát na špatně padnoucím prostěradle není žádný med. Velmi často se lidé dopouštějí chyby, když rozměr prostěradla zvolí podle délky a šířky matrace. Jenže vzít v potaz jen tyto dva rozměry rozhodně nestačí.

Nejlepší je, když si pořídíte prostěradlo, které na vaši matraci padne jako ulité. Asi nejhorší situace nastane, pokud zvolíte o něco menší rozměr. Napínací prostěradlo vám  pak během noci vystřeluje z rohů a ráno zjistíte, že místo na prostěradle spíte rovnou na matraci.

Kvalitní spánek je velmi důležitý a hodně k němu přispěje také správný výběr prostěradla. Určitě proto nic nepodceňte a pořiďte si takové prostěradlo, které vám bude sedět nejen barvou, ale hlavně svým rozměrem.

Jak vybrat správnou velikost prostěradla

Než se vydáte koupit nové prostěradlo, přeměřte si matraci. Důležitá je nejen její šířka a délka, ale také výška. Je matrace vyšší než 20 cm? Vyberte si prostěradlo, které je vhodné na vysoké matrace. Dejte si pozor na postele koupené ve skandinávských řetězcích, rozměry jejich lůžek a lůžkovin se mohou trochu lišit.

Běžná napínací prostěradla se neoznačují rozměry prostěradla jako takového, ale rozměry matrace, pro kterou je prostěradlo vyrobeno. Nejčastěji narazíte na postele, jejichž rozměry jsou 90 x 200 cm (jednolůžko) a 180 x 200 cm (dvojlůžko). Existuje ale už spousta atypických rozměrů, do kterých se nemusíte trefit. Není problém, když si koupíte prostěradlo o pár centimetrů větší. Horší je, pokud si pořídíte prostěradlo menší.

U prostěradel bez napínací gumy, takzvaných plachet, je vše jinak. Uvedený číselný údaj odpovídá skutečnému rozměru plachty. Pokud máte matraci o rozměru 90 x 200 cm a o výšce do 20 cm, prostěradlo pro tuto matraci by mělo mít rozměr alespoň 140 x 240 cm. Protože se prostěradlo zakládá pod matraci, musí být vždycky o něco větší. Do šířky i délky matrace se vždy počítá nejen krytá plocha matrace a strany, ale i kus prostěradla, který se zakládá pod ni, aby se postel nesvlékala, až se budete převracet. Plachta by měla být celkově alespoň o 50 cm delší, než je rozměr matrace.

Na léto jiné než na zimu

Až na určité výjimky většinu prostěradel využijete celoročně. Mikroplyš, froté nebo flanel jsou materiály vhodné především na zimu. Hřejí, jsou měkké a hebké na dotek. Pro teplé jarní a letní dny je ideální jersey, bavlněné nebo damaškové prostěradlo. Všechny tři materiály výborně odvádějí pot a nehřejí. Nejvhodnější variantou je prostěradlo z hladké 100% bavlny, které v létě příjemně chladí.

Hodně lidí tápe v tom, jaký je vlastně rozdíl mezi bavlněným a jersey prostěradlem.
Oba typy prostěradel jsou vyrobeny z bavlny. U jersey prostěradel navíc najdete 5% příměs elastanu. Díky němu je prostěradlo krásně pružné. Klasické bavlněné prostěradlo je ušité z čisté 100% bavlny a pružné není. Po celém obvodu ho ale obepíná našitá guma a prostěradlo perfektně drží na matraci. Bez elastanu je bavlněné prostěradlo o trochu více krčivější než jersey prostěradlo. O tom, zda je lepší pěnová, nebo raději pružinová matrace, jsme psali zde.

Přečtěte si také jak si vybrat ten správný polštář a přikrývku.

Zdroj info: www.realsimple.com, www.goodhousekeeping.com, www.goldea.cz, www.picaso-m.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod