Zahradní nábytek v létě trpí. Správnou péčí mu prodloužíte život

 Zahrada 
16. července 2021 18:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Posezení s rodinou či přáteli je oblíbenou letní činností Depositphotos
Vedra a plný sluneční svit střídané bouřkami, kroupami a deštěm. Léto dává zabrat všem materiálům, ze kterých je vyrobený zahradní nábytek. Ten bývá po celou sezonu často stále venku, proto na něj všechny změny tvrdě dopadají.

Zahradnímu nábytku je třeba v létě dopřát alespoň základní péči, aby náročné období přečkal bez újmy a sloužil v plné parádě i v příštích letech.

Dřevo má rádo olej

Stále velké oblibě se těší zahradní nábytek ze dřeva, které je sice venkovnímu využití uzpůsobeno, ale i tak vyžaduje pravidelné ošetření. Dřevo ovlivňují vlhkost a sluneční paprsky, proto je vhodné tento materiál před přírodními vlivy chránit. Dobrým způsobem je ošetření správným olejem, který nábytek ochrání před vysycháním a praskáním a zároveň udrží jeho jasné barvy.

Svou péči potřebuje také teakové dřevo. To je sice vůči počasí velmi odolné, ale i tak je vhodné teakové dřevo pravidelně mořit speciálním přípravkem pro tento druh materiálu. Díky němu bude nábytek vypadat stále jako nový, ale také se bude snadněji čistit.

Hliník a tahokov

Zřejmě nejlepšími materiály pro zahradní nábytek, které odolají vysokým teplotám, jsou hliník a tahokov. Někteří výrobci dokonce nábytek opatřují speciálními nátěry, díky kterým je ani slunce nerozpálí, takže se nemusíte bát, že se na nich nebude v horkých dnech dát sedět. Aby vypadal stále hezky, nezapomeňte jej pravidelně po celé léto omývat čistou vodou.

Umělý ratan nesnáší žár

Časté změny počasí a teplot nedělají problém nábytku z umělého ratanu. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči, jen se nedoporučuje na něj používat agresivní čisticí prostředky. Stačí občasná očista pomocí vlažné mýdlové vody. Dbejte však na to, aby nebyl nábytek z umělého ratanu vystaven permanentnímu slunečnímu záření, během něhož by teploty přesáhly 40 stupňů Celsia. Materiál by mohl začít praskat a časem by došlo k jeho zničení. Čtěte také: Co by muži měli vědět o svém tolik důležitém testosteronu.

Nábytek z plastu

Naopak méně stálým materiálem je plast, který je však zejména pro svou příznivou cenu stále vyhledávaný. Neměl by však být delší dobu vystavován přímému slunci. Jednak ztrácí barvu a také se do něj časem začne zažírat špína, která je velmi špatně odstranitelná. Nábytek rovněž ztrácí své mechanické vlastnosti. Proto jej raději vytahujte pouze v případě potřeby. Díky jeho lehkosti a stohovatelnosti se s ním dobře manipuluje, takže není příprava takového posezení nijak časově náročná.

Důležité je také nezapomínat schovávat podsedáky, polštáře, deky a další doplňky, které používáte se zahradním nábytkem. Na slunci velmi rychle blednou a na životnosti jim nepřidá ani případný déšť a další povětrnostní vlivy. Pokud používáte velký slunečník, který nelze po použití schovat, je vhodné jej po každém použití složit a pokud to jde, tak také zakrýt.

Zdroj info: lumens.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod