Nejčastější základní chyby v péči o trávník, které stále většina lidí dělá

 Zahrada 
04. srpna 2021 08:36 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přehnaná starost o chloubu zahrady se často nevyplácí Pixabay
Každý majitel domu chce krásný, hustý trávník. Lidé bohužel často dělají některé běžné chyby v péči o něj, které se podepisují na jeho vzhledu a kondici. Jestli se jich vyvarujete, bude opět chloubou celé zahrady.

Péče o trávník není časově náročná. Pokud máte automatické zavlažování, o váš pažit se můžete starat jen jednou za pár týdnů.

Příliš střižený trávník

Obecně by tráva neměla být sekána na méně než asi 8 centimetrů. Příliš nízké sekání odstraní vrchní části rostlin, které vytvářejí nejvíce energie. Zbytečně tak pažit zatěžujete. Říká se, že byste neměli posekat více než jednu třetinu travních listů. Dalším nešvarem je sekání s tupými noži. Ty totiž potrhají rostliny a zanechají roztřepené konce, které hnědnou a činí trávu náchylnější k chorobám. Naostřete nože sekačky každé jaro a znovu asi v polovině sezony sečení.

Správné pH půdy

Aby tráva mohla klíčit a silně růst, musí mít půda správné pH, což je míra kyselosti a zásaditosti. Stupnice pH se pohybuje od 0 do 14, přičemž 7,0 je neutrální. Tráva roste nejlépe v půdě, která má pH mezi 6,0 a 7,5. Chcete-li otestovat pH své půdy, kupte si testovací sadu a postupujte podle pokynů výrobce.

Při sekání neodstraňujte posekanou trávu - to je jedna z největších chyb v péči o trávník. Místo toho ji nechejte na trávníku, dodá mu potřebnou vlhkost a postupným rozkládáním i živiny. Pokud by však vrstva posekané trávy byla příliš silná, také to není dobře. Mohly by se totiž vytvořit suché trsy, které plstnatí a mohou trávník dusit. V takovém případě je vhodné část posekané trávy shrabat. Pokud se v trávníku objeví plstnaté ostrůvky, také je hráběmi rozhrabejte nebo odstraňte.

Provzdušňování trávníku

Provzdušňování je jedním z nejdůležitějších kroků k udržení zdravého trávníku. Provzdušňováním vznikají v půdě díry, takže trávník může snadněji absorbovat vodu, hnojivo a doplňky, jako je rašelina. Pokud máte malý trávník, můžete použít ruční provzdušňovač, v případě velkých zahrad je vhodné uvažovat o koupi nebo půjčení motorového aerátoru. Jen se ujistěte, že nepoškodíte žádné zakopané zavlažovací potrubí nebo kabely. Čtěte také: Maticové světlomety jsou převratným objevem ve svícení

Vyvážená výživa

Každý si je asi vědom důležitosti hnojení trávníku, málokdo to ale dělá správně. Aplikace nesprávného druhu hnojiva nebo příliš mnoho hnojiva může způsobit více škody než užitku. Je obtížné dát konkrétní doporučení pro hnojení, protože závisí na druhu trávy a typu půdy. Zde doporučujeme poradit se v zahradním centru. Vyživovat trávník lze několikrát během sezony. Pokud byste se však rozhodli trávník hnojit jen jednou ročně, udělejte to na podzim. Travní listy rostou v chladnějším počasí mnohem pomaleji, ale kořeny a oddenky stále rostou a přivítají čerstvou dávku živin.

Vody nesmí být moc

Voda je pro růst zdravého trávníku zásadní, ale nadměrné zavlažování může být stejně ničivé jako slabé zalévání. Pokud zaléváte příliš často, tráva nebude mít hluboké kořeny, protože pro ni nebude potřebovat sahat do hloubky. Přiměřená závlaha umožňuje trávě hluboce zakořenit a vytvořit trávník, který je mnohem silnější a lépe vybavený pro boj s případným suchem. Trávník tedy nemusíte kropit dlouhé minuty. Velmi důležitý je také čas zalévání. Nikdy to nedělejte přes poledne za slunečního svitu. Nejlepší čas je ráno nebo večer.

Zdroj info: Today´s Homeowner.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod