Kočky a jejich trichobezoáry: Jak svým mazlíčkům pomoci hlavně v letních měsících?

 Komerční sdělení 
26. července 2021 15:59 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zdravá kočka si s malým shlukem chlupů poradí pixabay.com
Slovo bezoár sice zní exoticky a dost možná ve vás vyvolává vzpomínky na Harryho Pottera, bohužel se ale jedná o útvar, který dokáže se zdravím živočichů pořádně zatočit. 

Nepřítelem našich kočičích společníků je přesněji typ nazývaný trichobezoár.

Jde o útvar, který vzniká v žaludku ze shluku nestravitelných chlupů. Ty se tam dostávají především zvířatům, která si vlastní srst čistí jazykem – a jak mohou potvrdit všichni majitelé koček, přesně tato aktivita je jednou z nejoblíbenějších kočičích kratochvílí.

Zdravá kočka si s malým shlukem chlupů poradí a dokáže je sama ze žaludku vyvrhnout. Stačí však nějaká komplikace a může jít o vážnou věc. To platí především u dlouhosrstých koček, které na trichobezoáry logicky trpí více.

Tak jako tak, nikdo nechce ráno ze své podlahy utírat chomáče vyzvracených chlupů a ani nechceme riskovat zažívací potíže našich nejmilejších. Proto je důležité přistoupit k prevenci.

Kdo je připraven, není překvapen

Kočky si svou srst čistí celoročně a s tím bychom k této problematice měli přistupovat. Nenechte zbytečně hromadit srst v jejich žaludcích až do léta, kdy je línání výraznější.

Základem všeho je správná strava.

Kvalitní granule nejenže přispívají k pevnému zdraví kočky, která si pak s trichobezoáry snadno poradí, zároveň často obsahují látky, které pomáhají s rozpouštěním a trávením kočičích chlupů. Ty se díky tomu nebudou zdržovat v žaludku, ale snadno projdou celým trávicím traktem.

Pokud vlastníte nebo přemýšlíte nad dlouhosrstou kočkou, v rámci zachování jejího zdraví je nutností vybírat takové granule, které jsou pro dlouhosrsté kočky určené. Jejich složení je upraveno tak, aby kočky dostávaly dostatek živin pro krásnou srst a také dostatek látek k rozpouštění chlupů v žaludku.

Nemusíte se bát, že vás výběr kvalitních granulí zruinuje. Mnoho výrobců nabízí produkty různých cenových kategorií uzpůsobené tak, aby v boji s trichobezoáry pomáhaly. Nakupovat lze také ve slevách, sledovat můžete například Kaufland leták, ve kterém naleznete i sekci se zbožím pro domácí mazlíčky.

Doplňky stravy, které v boji s trichobezoáry pomáhají

Pokud chcete trávicímu traktu svých mazlíčků ještě více pomoci, existují na trhu také pamlsky, které srst rozpouštějí. Jsou vyráběny především s příměsí kočičí trávy.

Právě kočičí tráva by v domácnosti s kočkou neměla chybět. Pokud má váš mazlíček přístup ven, pak není co řešit. Pokud ale máte kočku uzavřenou doma, pak byste rozhodně měli mít zasazenou kočičí trávu tak, aby se k ní pohodlně dostala. Je to nejpřírodnější pomocník pro správné kočičí trávení.

Pokud cítíte, že je problém s trichobezoáry výraznější a nacházíte na podlaze vyzvracené shluky srsti, pořiďte speciální pastu, která se v malém množství přidává do jídla a aktivně rozpouští srst v žaludku.

Chvilka mazlení může být i praktická: mějte kartáč po ruce

Vyčesávání chlupů byste měli především v letních měsících určitě zařadit ke každodenním aktivitám. 

Stačí pár minut, během kterých odlehčíte kočičí tělo od uvolněné srsti, ochráníte kočičí žaludek a co si budeme povídat, také na gauči a vašem oblečení bude těch chlupů o poznání méně.

Abyste svým mazlíčkům nechtěně neublížili, používejte výhradně kartáče pro ně určené. A protože jsou často vyráběny s kovovými bodlinkami, nikdy na ně netlačte silou, mohli byste kočce podráždit pokožku a milé mazlení a škrabkání by se brzy proměnilo v boj o přežití.

Některé kočky však kartáčování odmítají i v případě, kdy jste opatrní. Pak je třeba přemýšlet nad jinými formami, jak by se dala přebytečná srst odstranit. Existují speciální “hladící” rukavice, na jejichž povrchu se chlupy mazlíčků po pohlazení přichytávají. 

Jiné kočky si zase užívají použití lepicích ruliček, které jsou určené na odstraňování chlupů a nečistot z oblečení. Když to ale vaší kočce vyhovuje, tak proč ne?

Každá kočka je zkrátka jiná, u všech ale platí, že by se vznik trichobezoárů neměl podceňovat!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod