Jak zamezit praskání rajčat. Zkuste jednoduchý a levný trik

 Zahrada 
18. srpna 2021 09:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Popraskané plody nikdo rád nevidí Pixabay
Máte bohatou úrodu rajčat, ale radost vám kazí popraskané plody? Víme, jak tomu zabránit.

Praskání rajčat není sice žádná choroba, ale spíše estetická záležitost. Nicméně takové plody jsou pak hodně náchylné na plísně, viry, bakterie nebo další škůdce. Proto by se takové plody měly sklidit co nejdříve. Ale mnohem lepší je tomu zabránit. 

Proč praskají

Hlavním důvodem, proč rajčata praskají, je nepravidelná zálivka. Stačí totiž, aby rostlina byla pár dnů na suchu a ve chvíli, kdy jim dodáte vydatnou zálivku, si s tak velkým přísunem vody neumí poradit a dochází k popraskání pletiv a tedy i plodů. Bohužel, nadměrnou zálivkou se myslí i vydatný déšť.

Sklízejte včas

Aby vám rajčata nestihla popraskat, sledujte předpovědi počasí. Pokud hlasí vydatné deště či bouřky, skliďte všechna červená rajčata. Nečekejte na to, až dozrají poslední plochy plodu. Ty vám dozrají i v domácích podmínkách. Jak na to jsme psali zde

Zadržujte vlhkost

Nejlepší možnost, jak udržet co nejvíce vláhy v půdě, a tedy i v rostlinách, je mulčování. K tomu můžete použít dřevěnou štěpku, slámu, suché listy, ale i čerstvě posečenou trávu. Tato přikrývka totiž zajistí, že vlhkost z půdy bude odpařovat mnohem pomaleji. V každém případě zalévejte každý den bez ohledu na počasí, a to i před deštěm. V době veder klidně i dvakrát denně. 

Nezapomeňte na hnojení 

Aby byly rostliny co nejvíce odolné a silné, potřebují pravidelný přísun kvalitních hnojiv. Máte-li půdu bohatou na dusík, sáhněte po takovém přípravku, který má nízký obsah dusíku, ale vysoký obsah fosforu, např. 5-10-5 nebo 5-10-10. A naopak, pokud dusík v půdě chybí, použijte hnojivo s jeho vyšším obsahem. Zkusit můžete také malý experiment. Podle studie publikované v Journal of American Society for Horticultural Science pomohou praskání rajčat zabránit prvky bor, dusík, draslík či vápník. Zdroj těchto látek najdete například ve vaječných skořápkách. Rozhodně tím rajčatům neublížíte.

Odolné odrůdy 

Někteří zahrádkáři také přisuzují praskání rajčat určitým odrůdám. Podle nich jsou náchylné zejména F1 hybridy. Naopak mnohem odolnější jsou Bejbíno, Tipo, Toríno, Parto, Strillo, Dafne, Orfea, Orkado, Start, Partner. 

Zdroj: thespruce.com, gardeningknowhow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod