Mydlice krásně voní i kvete, navíc z ní můžete připravit úžasný šampon či prací prostředek

 Zahrada 
26. srpna 2021 09:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mydlice lékařská je dnes prakticky zapomenutá bylina s velkými účinky Pixabay
Pěkně voní i kvete, navíc si z ní můžete připravit šampon či prací prostředek. Mydlice lékařská je opravdu vděčnou rostlinou do každé zahrady.

Trvalky dovedou nejenom zkrášlit zahradu a přilákat opylovače, ale některé z nich můžete využít i pro další účely. Například mydlici lékařskou můžete přidávat i do salátů, ale především si z ní vyrobit kosmetiku, která vám šetrně očistí pleť a umyje vlasy. Kromě toho ji můžete využít i v péči o vaše jemné prádlo.

Pěstování

Mydlice dorůstá do výšky zhruba 60 cm. Má ráda vlhčí a slunná místa. Pokud ji chcete pěstovat na zahrádce, na jaře vysejte semena přímo do volné půdy. Od konce podzimu do jara je možné množit ji oddenky. Dejte si však pozor, protože mydlice má ráda prostor, takže se může stát, že vám začne vytlačovat okolní rostliny. Pro vzpřímený růst lodyhy mydlice vyvažte k tyčkám.

Nať a kořeny

Nať mydlice sbírejte na čistých místech v době rozkvětu – od konce června do srpna. Sušte ji zavěšenou ve svazcích nebo na sušáku, potom ji uchovejte v temnu a suchu. Kořeny sbírejte nejlépe na podzim po odkvětu rostliny – během října až listopadu.

Široké využití

Mydlice obsahuje poměrně hodně saponinu, což je látka, která má čisticí a pěnivé účinky. Bylina se používá nejenom k praní prádla či mytí vlasů, ale má také celou řadu léčebných účinků. Usnadňuje odkašlávání, rozpouští hlen. Dále je močopudná a potopudná, čehož se využívá při léčbě kožních onemocnění a ke zlepšení metabolismu. Zevně se hodí k omývání kůže postižené mykózou a na léčbu pásového oparu. Kromě toho mydlice dokáže změkčit vodu, takže byla dříve hojně používána při praní prádla. Rostlina se dá použít celá, anebo pouze kořen, který má největší sílu. 

Šampon z mydlice

Příprava vlasového šamponu je jednoduchá. Jednu lžičku sušeného nakrájeného kořene mydlice, nebo hrst stonků s listy, nakrájejte nahrubo a přelijte 0,5 l vroucí vody. Nechejte 30 minut odstát a poté sceďte. Takto hotový odvar nalijte do sklenice a používejte jako běžný šampon. Lze ho však používat asi týden, jelikož rychle podléhá skáze. Do odvaru můžete přidat také i jiné bylinky, například hluchavku, sedmikrásku či kopřivu, která dodá vlasům sílu a lesk. Její použití je rovněž také široké. Více jsme psali zde.

Odvar z mydlice

Pro léčbu aknózní pleti, ekzémů, pásového oparu či plísní si připravte odvar. Použijte hrst nasušené směsi mydlice lékařské, kterou povařte ve 450 mililitrech vody. Následně odvar nechejte vychladnout, poté sceďte a uchovávejte v lednici. Do odvaru namočte kosmetický tampon nebo látku a přikládejte na postižené místo.

Ocet na očistu organismu

Ocet z mydlice je skvělý pro očistu těla a metabolismu. Nasekanou nať mydlice zalijte jablečným octem a nechejte macerovat 7 až 14 dní. Následně sceďte a skladujte v temnu. Pro očistu těla a na zlepšení metabolismu při potížích s nadváhou si dopřejte třeba 2-3x denně jednu až dvě lžičky octa do sklenky vody. Hodí se i k dochucení salátů.

 Zdroj: altnature.com, theherbalacademy.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod