Kopr se dá pěstovat v truhlíku i na zahradě. Zasadit si jej můžete i nyní

 Zahrada 
24. srpna 2021 13:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kopr bude dobře prospívat i v květináči Pixabay
Kopr má nejlepší chuť, pokud ho jíte syrový a čerstvý. Sušením ztrácí své přirozené aroma. Je dobré mít kopr neustále po ruce. Kopr je nenáročná bylina na pěstování a za trochu práce se odvděčí skvělou, velkou sklizní. Chcete-li mít kopr ke sklizni co nejdéle, vysévejte jej po malých částech. Kopr navíc můžete pěstovat i v truhlíku.

Tato bylinka roste až do výšky jednoho metru, kvete od června do září, její nezaměnitelným charakteristickým znakem je vůně, kvůli které si kopr nespletete s jinou rostlinou.

Pěstování kopru

Kopr můžete začít pěstovat kdykoliv a v jakémkoliv ročním období, za předpokladu, že budete mít kopr neustále doma v bytě. Kopr je určen k přímému výsevu, takže jej nemusíte přesazovat. Teplota pro klíčení semínek kopru je 15 až 21 °C. První sazenice kopru se objeví za 10 až 14 dní od výsevu. Truhlík musíte umístit na slunné místo, ideálně do půdy, která má mírně kyselé až neutrální pH. Kopr nesmí stát v průvanu nebo na okně, se kterým budete často manipulovat, protože kopr je vysoký a můžete ho zlomit nebo shodit z parapetu.

Výsev semínek

Semínka vysévejte do hloubky 0,5 cm a za 14 dní se můžete dočkat prvních rostlinek. Když rostlinky vyklíčí, potrvá ještě měsíc, než je budete sklízet. Během vegetačního období je velmi důležitá zálivka, protože půda vašeho kopru nesmí vyschnout. Abyste kopru sklidili co největší množství, musíte mu zabránit, aby vykvetl, a to jednoduchým zaštipováním vrcholků. Pokud vám kopr už vykvetl, nevadí. Počkejte, až se vytvoří semínka, a ta pak použijte pro další pěstování.

Sklízení kopru

Jakmile rostlinky budou mít 4 až 5 pravých listů, můžete kopr sklízet. Sklizeň provádějte odtržením potřebných listů od rostliny nebo jejich ustřižením. Použití nůžek je citlivější, protože méně poškodíte rostlinu. Pokud pěstujete velké množství rostliny, můžete zvolit vytržení celého stonku.

Sušení semínek kopru

Pokud si chcete vypěstovat svoje vlastní semínka pro příští sezonu, nechte několik rostlinek vykvést a vytvořit semínka. Po vytvoření semínek máte dvě možnosti - buď necháte rostlinu zasychat v půdě, nebo její stonek odříznete a pověsíte vzhůru nohama. Pod rostlinu umístěte papír a nechte semínka volně spadnout. Semínka můžete několik dnů nechat volně ležet, aby se vysušila. Semínka potom můžete zasadit hned nebo je schovejte do papírového pytlíku na příští rok. Dále čtěte: Spousta lidí dělá každý rok tu stejnou chybu a kupuje pro výsadbu balkonovek novou zeminu.

Zdroj: almanac.com, gardeningknowhow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008