Pokud chcete krásné a zdravé lilie, je třeba zajistit jejich správný růst a ochránit je před nemocemi a škůdci

 Zahrada 
25. srpna 2021 11:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lilie jsou nazývány královnami mezi květinami Pixabay
Lilie jsou překrásné květiny, které vám dělají radost v letním období. Na našem trhu je dostupná spousta různých druhů a barevných variací. Abyste zajistili jejich správný růst, je zapotřebí se o ně dobře starat. Mimo jiné je třeba ochránit je před nemocemi a škůdci, kteří by mohli rostlinu dokonce i zcela zničit.

V článku vám přinášime základní choroby lilií a rady, jak s onemocnením zatočit.

Žloutenka

Tato nemoc je způsobená chybou pěstitelů, kteří se jí dopouštějí velmi často. Vysadí termofilní lilie do oblasti, kde je chladné počasí. Žloutenka vzniká i tehdy, když lilie zasadíte do alkalické půdy. Jedná se o velmi nebezpečnou nemoc, kterou poznáte podle rezavých skvrn a pruhů na listech a stoncích. Další příčinou tohoto onemocnění jsou nadměrné deště, které způsobují odplavení důležitých živin ze země a rostlina pak trpí jejich nedostatkem. Žloutenku lze odstranit nejlépe tím, že lilii přesadíte na nové stanoviště, musíte se zaměřit na pH půdy nebo ji můžete okyselit kolem rostliny, přidáním kůry nebo pilin.

Šedá hniloba

Jedná se o velmi časté onemocnění lilií. Je způsobeno houbou, která vzniká, pokud jsou lilie dlouhodobě vysazovány na jednom místě. Tyto houby vznikají při dlouhotrvajících deštích nebo nadměrném zalévání lilií. V tomto případě vzniká na listech a květinách vlhkost. Na listech se objevují hnědé skvrny, které se rychle zvětšují. Tato choroba se šíří velmi rychle po celé rostlině, s výjimkou cibule. Příští rok může lilie opět vykvést, ale bude znovu napadena houbou. Na odstranění šedé hniloby je vhodné použít speciální přípravky, které zakoupíte v zahradnických potřebách. Napadené rostliny odřízněte a spalte. Nikdy je nedávejte do kompostu. 

Fusarium

Jedná se o onemocnění, které se týká hlavně cibulí rostliny. Nemoc vzniká nesprávným skladováním cibulek nebo jejich poškozením. Toto onemocnění poznáte podle hnijících skvrn na cibuli. S postupem času je cibulka lehčí a nakonec se zcela rozpadne. Fusarium se šíří půdními spórami, kde vydrží až 3 roky. Pokud se nemoc objeví ve vegetačním období, můžete ji poznat podle zažloutlých listů, které schnou. Obvykle se vyskytují ve spodní části keře. Vykopejte cibulky a posuďte jejich stav. Cibulky, které mají drobné poškození, se musejí ošetřit vhodnými fungicidy. Napadané cibulky se nehodí do kompostu, musíte je spálit. Dále čtěte: Vypěstujte si nádherné lilie doma v květináči.

Zdroj: garden-cs.desigusxpro.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008