Oživte balkony a okenní parapety i na podzim. Zasaďte si okrasné zelí a další barevné květiny

 Zahrada 
27. září 2021 18:22 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podzimní kvítí můžete aranžovat dle vlastní fantazie Depositphotos
Letní teploty se již nevrátí, ale květiny do truhlíku lze sázet i nadále. Podzim je ideální roční období k experimentování s balkonovými květinami. Vybrat si můžete z několika pestrobarevných rostlin, které dobře snáší nižší teploty a zároveň rozzáří balkon či okenní parapety. Jaké květiny zasadit?

Letničkám sice končí sezona, ale vaše okenní parapety nemusí zůstat až do příštího roku prázdné. Nahraďte je těmi, které zvládnou ustát i první mrazíky. Přivítejte podzim barevnými rostlinami, které vám v chladnějších dnech zvednou náladu.

Macešky

Macešky se obvykle sází časně na jaře, ale můžete je znovu vysadit i na podzim poté, co se venku více ochladí. Uprostřed léta se jim příliš nedaří. Potřebují vlhkou půdu, která obsahuje mnoho živin. Umístěte je do polostínu. Slunce jim nevadí, pokud na ně paprsky nedopadají celý den, takže podzim jim zcela vyhovuje. Jejich květy navíc hrají všemi barvami, takže je nikdo nepřehlédne.

Okrasné zelí

Na podzim si můžete do truhlíků zasadit předpěstované okrasné zelí, které má několik odrůd. Nemusíte ho pěstovat pouze v truhlících, ale můžete zkusit experimentovat a zasadit jej do různých nádob, které najdete ve své domácnosti. Hezky se bude vyjímat i v nízkých koších. Okrasné zelí vypadá nejlépe, když noční teploty klesnou pod deset stupňů Celsia, protože se mu začne vybarvovat růžice. Rostlina zvládne překonat i první mrazíky.

Astry

V podzimních truhlících se bude dařit i astrám. Nezklamou vás, jde o nenáročné a krásné květiny. Umístěte je spíše na slunné stanoviště, ale relativně dobře se jim bude dařit i v polostínu. Vyhovuje jim vlhká půda, ale nikoliv přemokřená. Zasaďte je do větších nádob, protože vyrostou poměrně vysoko. Můžete si však pořídit i nízké kultivary. Létem nekončí ani práce na zahradě. Sázet květiny a zeleninu můžete i na přelomu září a října.

Brambořík

Brambořík vás uchvátí svými krásnými květy v růžových, bílých a fialových odstínech. Rostlina klame svým vzrůstem. Květy totiž vypadají křehce, ale přežijí i v chladnějším počasí. Nejvíce se bramboříku daří, když venkovní teploty klesnou zhruba pod sedm stupňů Celsia. Dokud nepřijdou silné mrazy, brambořík vám bude kvést i na začátku prosince. Nezapomeňte jej zalévat dešťovou vodou.

Zdroj: thepioneerwoman.com, thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008